Wat is een e-bike?

Wat is een e-bike?

Een e-bike is een fiets met een elektrische motor. Als de bestuurder begint met trappen, oftewel fietsen, gaat de elektrische motor werken. Deze motor biedt trapondersteuning waardoor je makkelijker en sneller vooruit gaat op een e-bike, dan op een reguliere fiets.

Hoe werkt een e-bike?

Een e-bike zorgt met behulp van de e-bike sensoren, elektrische motor en de accu voor ondersteuning tijdens het fietsen.

E-bike Sensoren

De rotatiesensor is een sensor die meet of de pedalen van de e-bike draaien. Deze sensor is bevestigd bij de trapas. Op het moment dat het achterwiel een halve slag draait, start de trapondersteuning. De rotatiesensor biedt altijd ondersteuning tijdens het fietsen, ongeacht de hoeveelheid kracht je zet op de pedalen. De hoeveelheid ondersteuning hangt af van de gekozen instelling en hoe snel je fietst.

De trapkrachtsensor is een sensor die meet of de pedalen draaien en daarnaast hoeveel kracht je zet op de pedalen. Op basis van de hoeveelheid kracht, biedt de e-bike trapondersteuning. Deze ondersteuning start direct op het moment dat je begint met fietsen. Dit komt doordat je kracht zet op de trappers. Ook zorgt de trapkrachtsensor ervoor dat de ondersteuning stopt op het moment dat je stopt met trappen of remt.

Lees meer over soorten trapondersteuning en sensoren.

E-bike accu

De accu is een van de belangrijkste onderdelen van de e-bike. De elektrische motor wordt door de e-bike accu aangedreven. Het aantal kilometers dat je met trapondersteuning op een e-bike kunt fietsen, wordt grotendeels bepaald door de accu. Dit aantal kilometers wordt de actieradius genoemd. Factoren die naast de accu invloed hebben op de actieradius zijn bijvoorbeeld de ingestelde hoeveelheid ondersteuning, het lichaamsgewicht van de bestuurder en het type wegdek waarop gefietst wordt.

Accu’s zijn er in verschillende soorten en maten. Hoe groter het aantal gewenste kilometers dat je wil fietsen op één acculading, hoe groter de accucapaciteit moet zijn. Welk type accu past het beste bij jou? Lees hier meer.

Lees hier meer over de werking van de e-bike.

De elektrische motor

E-bikes heb je met verschillende motoren, namelijk: voorwielmotor, middenmotor en achterwielmotor. Het type motor geeft aan waar de motor geplaatst is.

E-bikes met voorwielmotor zijn echte allrounders voor dagelijks gebruik. E-bikes met middenmotor zijn ideaal als toerfiets voor de lange afstanden. Een e-bike met achterwielmotor is vaak een Speed Pedelec waarmee je een snelheid kan bereiken van maximaal 45 km/u.

De eigenschappen, voordelen en nadelen de motoren verschillen per type. Lees meer over de elektrische motor.

Download de gratis e-bike brochure en komt langs!

Benieuwd naar alle Stella e-bikes? Download dan de gratis e-bike brochure of bekijk de e-bikes online. Bezoek ook één van onze de 38 E-bike Testcenters voor het maken van een geheel vrijblijvende proefrit! De hele e-bike collectie staat klaar om getest te worden.

Bekijk alle Stella E-bikes alvast online!