“In deze regeerperiode stel ik mij zelf ten doel 200.000 extra forensen, uit de auto en op de fiets te krijgen of op de fiets in combinatie met OV”, schijft staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) die op 12 juni haar plannen bekendmaakte.

Auto favoriet

Op dit moment is de auto in Nederland het favoriete vervoermiddel om van en naar het werk te reizen. De helft van de autoritten naar het werk is korter dan 7,5 kilometer. Ook bij een afstand tussen de 7,5 en 15 kilometer neemt 70% de auto. Het kabinet wil 200.000 forensen uit de auto halen en op de fiets krijgen. Dit zal files maar ook uitstoot van uitlaatgassen verminderen.

19 cent fietsvergoeding

De staatssecretaris gaat in gesprek met werkgevers over regelingen om het fietsgebruik in het woon-werkverkeer te stimuleren. Bijvoorbeeld een reiskostenvergoeding van 19 cent per kilometer voor werknemers die fietsen naar het werk of het inzetten van een vergoeding voor het aanschaffen van een elektrische fiets. De gesprekken zullen ook gaan over het optimaal benutten van de bestaande fiscale regelingen zoals Het Nationale Fietsplan. Een e-bike leasen met 7% bijtelling is vanaf 1 januari 2020 mogelijk. 

Investering

Het kabinet zal extra budget beschikbaar stellen voor het bevorderen van fietsgebruik in het woon-werkverkeer. Dit budget wordt geïnvesteerd in snelfietsroutes en het uitbreiden van fietsenstallingen bij stations.

Stella introduceert ‘De E-bike Avondrit’ voor forens

Om fietsen van en naar het werk te stimuleren introduceert Stella ‘De E-bike Avondrit: een vrijblijvende proefrit aan huis ’s avonds, mogelijk tot 21:00 uur. De E-bike Avondrit die Stella aanbiedt is uniek in Nederland. “Wij komen graag bij de consument aan huis voor het maken van een proefrit. De E-bike Avondrit wordt o.a. geïntroduceerd omdat we merken dat de interesse in e-bikes stijgt bij forensen en ook hen willen we op weg helpen. Wij zijn ervan overtuigd dat je een elektrische fiets moet testen en ervaren, om te bepalen of een elektrische fiets bij jou past. Daarom kun je bij Stella altijd vrijblijvend een proefrit maken op onze e-bikes, nu ook ’s avonds van 18:00 tot 21:00 uur.”, aldus Johan Makaske, woordvoerder Stella.