Etappe 2

Door Priscilla, 3 juli 2019

TOUR DE FRANCE 2019 PARCOURS ETAPPE 2: PLOEGENTIJDRIT IN BRUSSEL

Zondag 7 juli - De 2e etappe van de Tour de France is een ploegentijdrit van 27,6 kilometer met start en finish in Brussel. Er zitten vier oplopende stroken in de route - allemaal zo'n 4% -, terwijl de wegen in Brussel breed en recht zijn. Perfect parcours om te knallen dus.

Het startpodium staat bij het Koninklijk Paleis en de ploegen zetten koers naar het Ter Kamerenbos aan de zuidzijde van Brussel. Aangezien de meet bij het Atomium ligt, aan de noordkant, doorkruisen de teams het stadscentrum om daar te komen. Overigens, in 1958 werd het Atomium gebouwd in het kader van de Wereldtentoonstelling en om diezelfde reden organiseerde Brussel dat jaar voor het eerst Le Grand Départ.

Onderweg loopt de route viermaal licht op. Al na 1,4 kilometer stuiten de renners op een strook van 600 meter à 4%. Dat stijgingspercentage komt terug na 9,8 kilometer als de weg gedurende 800 meter omhoog wijst. Ook de kortste oplopende strook van de dag – 300 meter, na 13 kilometer – stijgt met een gemiddelde van 4%. Op 3,3 kilometer van de aankomst loopt het parcours voor het laatst op. Dit keer gedurende 800 meter à 3,5%.

Het parcours is niet al te ingewikkeld. De wegen in Brussel zijn breed en Wessel komt nauwelijks bochten tegen. De tussentijdse meetpunten zitten na 13,2 en na 20,1 kilometer. In de afsluitende 1,5 kilometer gaat de route vals plat naar beneden.