Etappe 3

Door Priscilla, 8 juli 2019

De 3e etappe van de Ronde van Frankrijk gaat in 215 kilometer van Binche naar Épernay. Lang is er weinig aan de hand, maar dat verandert op 45 kilometer van de meet. Over die afstand verwerken de renners vijf steile hellingen en de laatste 500 meter stijgt met 8% naar de meet. Ofwel, een finale voor puncheurs

De Waalse plaats Binche is bekend van de Mémorial Frank Vandenbroucke, die jaarlijks in oktober wordt verreden. De race staat ook bekend als Binche-Chimay-Binche.

De Tour de France komt in de 3e etappe thuis. Na twee ritten in België trekt Wessel na de start in een rechte lijn zuidwaarts en zo komt hij al snel op Frans grondgebied. De wegen zijn nagenoeg vlak, maar dat verandert na ruim 160 kilometer. Achtereenvolgens komt Wessel in de slotfase over de Côte de Nanteuil-la-Forêt (1,1 kilometer à 6,8%), Côte d’Hautvillers (900 meter à 10,5%), Côte de Champillon (1,8 kilometer à 6,6%), Côte de Mutigny (900 meter à 12,2%) en de Côte du Mont Bernon (1 kilometer à 5%).

Finishplaats Épernay is de officieuze hoofdstad van de Champagne. Dat is te zien in de finale, want Wessel rijdt in volle glorie zo’n beetje dwars door de proefzalen van gerenommeerde champagnehuizen als Moët & Chandon, Mercier en Gosset. Eenmaal eerder kwam de Tour de France in Épernay aan. In 1963 won Eddy Pauwels er de 1e etappe en pakte dus ook de gele trui.