Etappe 5

Door Priscilla, 10 juli 2019

Rit 5 in de Ronde van Frankrijk voert van Saint-Dié-des-Vosges naar Colmar. Over een afstand van ruim 175 kilometer rijden de renners over kronkelende wegen en korte klimmetjes, waarvan er vier gecategoriseerd zijn, dwars door natuurpark Ballons des Vosges.

Vertrekplaats Saint-Dié-des-Vosges ligt in de groene vallei van de Meurthe en is een van de toegangspoorten naar de Vogezen. Dit middelgebergte, een beetje vergelijkbaar met de Ardennen, kenmerkt zich door korte, puntige beklimmingen en bochtige, smalle wegen. In tegenstelling tot het redelijk vlakke parcours van afgelopen dagen, is het nu klimmen geblazen. Met het oog op de 6e etappe – naar La Planche des Belles Filles – is het dus een goede warming-up.

De etappe doet vier gecategoriseerde beklimmingen aan. De Côte de Grendelbruch (3,4 kilometer à 4,9%) zit in de eerste helft, terwijl de renners de Côte du Haut-Koenigsbourg (5,9 kilometer à 5,9%) en de Côte des Trois Épis (5 kilometer à 6,7%) ronden met nog respectievelijk 66 en 35 kilometer voor de wielen.

De Côte des Cinq Châteaux is op een kleine 15 kilometer van de meet de laatste hindernis van de dag. De klim stijgt in 4,6 kilometer met 6,1%, terwijl de helling nog een stukje doorloopt na het verdelen van de bergpunten. Vervolgens leidt de afdaling naar een sectie van 11 kilometer op het vlakke.

In 2009 arriveerde de Tour voor het laatst in het Elzas-stadje Colmar. Heinrich Haussler won solo met een voorsprong van ruim 4 minuten op de nummer twee en drie, Amets Txurruka en Brice Feillu.