Etappe 6

Door Priscilla, 11 juli 2019

De 6e etappe van de Tour de France finisht na zes beklimmingen onderweg op La Planche des Belles Filles. Dat is een steile klim van 7 kilometer lang, die in de laatste kilometer ook nog eens ongeplaveid is. De totale raceafstand is 160,5 kilometer.

De vertrekplaats van de 6e etappe is Mulhouse. In 2014 kwam de Ronde van Frankrijk voor het laatst hier aan. Tony Martin was de hele dag in de aanval en in de laatste 50 kilometer reed hij solo naar de dagzege. De dag erop was Mulhouse vertrekplaats van een rit met aankomst op La Planche des Belles Filles.

De op 1.148 meter piekende bergtop in de Vogezen heeft in korte tijd een stevige reputatie opgebouwd. In 2012 zat de klim voor het eerst in de Tour en nu, acht edities later, is het alweer de vierde keer dat de renners de steile flanken worden opgejaagd. In 2017 won Fabio Aru solo (16 seconden voor Daniel Martin en 20 seconden voor Chris Froome), in 2014 kwam ook Vincenzo Nibali solo aan (15 seconden voor Thibaut Pinot en 20 seconden voor Alejandro Valverde), en in 2012 bleef Chris Froome Cadel Evans en Bradley Wiggins met 2 seconden voor.

In die drie edities was La Planche des Belles Filles een klim van 5,9 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,5%. Speciaal voor de komende Ronde van Frankrijk is er nog een extra strook ongeplaveid wegdek aan vastgeplakt van 1 kilometer. Op 100 meter van de meet is er dan wel weer asfalt. Die sectie is namelijk zo steil – 24% – dat je anders wegslipt. Op La Planche des Belles Filles ‘nieuwe stijl’ klimmen de renners in 7 kilometer tegen een gemiddelde van 8,7% naar de meet.

Op de top is er nog 19 kilometer te gaan. De afdaling van ruim 8 kilometer leidt naar een vals plat van 4 kilometer en dan knalt de slotklim erin.

La Planche des Belles Filles functioneert per definitie als aankomst, want de weg eindigt op de top. En die naam? Volgens de legende lagen Zweedse huurlingen tijdens de Dertigjarige Oorlog aan de voet van de klim gelegerd in Plancher-les-Mines. Toen zij hun oog in 1635 lieten vallen op de vrouwen en meisjes uit de omgeving vluchtten die de berg op om aan de Zweden te ontkomen. Dat lukte uiteindelijk alleen door massaal zelfmoord te plegen.

De eerste drie renners aan de finish krijgen 10, 6 en 4 bonificatieseconden. Daarnaast zijn er de genoemde boni op de Chevrères.