Etappe 8

Door Priscilla, 13 juli 2019

In de 8e etappe van de Tour de France zetten de renners koers van Mâcon naar Saint-Étienne. Een heuvelrit met een kloeke 3.750 hoogtemeters over een afstand van 200 kilometer.

Mâcon – de geboortestad van stervoetballer Antoine Griezmann – ontving de Tour de France voor het laatst in 2012. Die rit ging over drie bergen naar Bellegarde-sur-Valserine, alwaar Thomas Voeckler naar de dagzege soleerde.

Dit keer zetten de renners koers naar Saint-Étienne. De stad aan de Loire is populair bij de Tourdirectie. Sinds 1950 waren er liefst 23 aankomsten. De laatste was in 2014 en na een stevige heuvelrit liep dat uit op een sprint, waarin Alexander Kristoffde snelste was. Peter Sagan en Arnaud Démare flitsten als tweede en derde over de streep.

Wie het profiel van de etappe erbij pakt, komt tot een stuk of tien secties bergop. Toch zijn er ‘maar’ zeven beklimmingen gecategoriseerd. Renners met een oogje op de bergtrui moeten na 51 kilometer alert zijn op de Col de Croix Montmain, een klim van 6,1 kilometer à 7%. Weer 20 kilometer later liggen er bergpunten op de Col de Croix de Thel (4,1 kilometer à 8,1%) en vervolgens is het weer sprokkelen geblazen op de Col de La Croix Paquet (2,1 kilometer à 9,7%). Dat zijn allemaal klimmetjes in de eerste helft van de race.

Na de Côte d’Affoux (8,5 kilometer à 4,5%) krijgen de renners in het tweede deel van de etappe de Côte de la Croix de Part (4,9 kilometer à 7,9%) en de Côte d’Aveize (5,2 kilometer à 6,4%) voor de wielen. Die laatste top ligt op ruim 50 kilometer van de streep. Ook daarna is het zelden vlak met als uitschieter de Côte de la Jaillère.

De Jaillère heeft als extra attractie dat er 8, 5 en 3 bonusseconden te sprokkelen zijn. Het klimmetje van 1,9 kilometer à 7,6% heeft de top op 12,5 kilometer van de finish. Vervolgens dalen de renners naar opwaartse knik in de diepe finale, want de derde kilometer voor de meet loopt met ongeveer 5% op. De afdaling vervolgt naar de flamme rouge, waarna de slotkilometer vlak is.

De eerste drie renners aan de finish krijgen 10, 6 en 4 bonificatieseconden. Daarnaast zijn er de genoemde boni – van 8, 5 en 3 seconden – op de Jaillère.