Etappe 9

Door Priscilla, 14 juli 2019

Op de Franse nationale feestdag voert rit 9 van de Tour de France naar Brioude, de geboorteplaats van Romain Bardet. Na de start in Saint-Étienne hebben de renners een heuvelachtig parcours van ruim 170 kilometer voor zich. Veelbelovende finale!

In 2017 organiseerde Saint-Étienne nog de Grand Départ van het Critérium du Dauphiné en dat werd een solozege voor Thomas De Gendt. In Parijs-Nice van vorig jaar won Wout Poels een individuele tijdrit met aankomst in Saint-Étienne.

Nu starten de renner er voor een uitdagende dag in het zadel. In de 9e etappe van de Tour is het geen meter vlak en de grootste uitschieters zijn de Mur d’Aurec-sur-Loire (3,2 kilometer à 11%), Côte de Guillaumanches (7,8 kilometer à 4,1%) en de Côte de Saint-Just (3,6 kilometer à 7,2%). Die laatste klim mag dan niet de zwaarste opdracht van de dag zijn, de helling zit wél het dichtst bij de finish. Daarmee is de Saint-Just het orgelpunt van de dag. Als extra attractie zijn er bovendien 8, 5 en 3 bonificatieseconden te winnen op de top.

Vanaf de Côte de Saint-Just is het nog 12,5 kilometer naar de meet in Brioude en dat is vrijwel helemaal in dalende lijn. Eenmaal gaat het kort omhoog en vervolgens dalen de renners verder.

In 2018 vierde Dylan Groenewegen een feestje op Quatorze Juillet, terwijl Greg Van Avermaet in de gele trui reed.

De eerste drie renners aan de finish krijgen 10, 6 en 4 bonificatieseconden. Daarnaast zijn er de genoemde boni op de Côte de Saint-Just.