Etappe 10

Door Priscilla, 16 juli 2019

In de 10e etappe van de Tour de France koersen de renners in 217,5 kilometer van Saint-Flour naar Albi. Het glooiende parcours ziet er uitnodigend uit voor de sprinters, al zijn er vast ook aanvallers met snode plannen.

In 2013 arriveerde de Ronde van Frankrijk voor het laatst in Albi. De destijds 23-jarige Peter Sagan won in de sprint voor John Degenkolb en Daniele Bennati. Destijds kwamen de renners vanuit het zuiden, Montpellier.

De 10e etappe van de Tour de France van 2019 arriveert juist vanuit het noorden. De vertrekplaats is namelijk Saint-Flour. Onderweg doorkruisen de renners de Aubrac, een vulkanisch plateau op meer dan 1.000 meter hoogte. Er staan vier bescheiden klimmetjes op het menu: Côte de Mallet (2,2 kilometer à 5%), Côte de Chaudes-Aigues (3 kilometer à 6,6%), Côte d’Espalion (5,2 kilometer à 4,9%) en Côte de la Marlic (3,6 kilometer à 4,7%).

De laatste top ligt op meer dan 50 kilometer van de finish. Daarna is het nog steeds niet echt vlak, maar als de sprintploegen zich niet verslikken in de vlucht van de dag, staat niets een massasprint in de weg. De aankomstlijn loopt heel licht op.