Etappe 11

Door Priscilla, 16 juli 2019

Na de eerste rustdag voert de 11e etappe van de Tour de France van Albi naar Toulouse. Het parcours van 167 kilometer slingert door de uitlopers van de Pyreneeën. Hoewel het terrein zeker niet geheel vlak is, grijpen de rappe mannen hoogstwaarschijnlijk hun kans tijdens een massasprint in Toulouse.

Albi, dat gedomineerd wordt door de imposante vestingkathedraal Sainte-Cécile, heeft in de Ronde van Frankrijk al vaak gefigureerd als fotogenieke aankomst- en vertrekplaats. Vaak is dat, net als nu, voorafgaand aan het serieuze klimwerk in de Pyreneeën.

Lilian Calmejane is geboren in Albi. Wellicht inspireert het de Franse aanvaller om er flink tegenaan te gaan onderweg naar Toulouse. Het is voorlopig zijn laatste kans, want in de volgende etappes wachten de reuzen van het hooggebergte.

Maar of de aanvallers ook een serieuze gooi kunnen doen naar de dagzege, dat is weer een heel ander verhaal. De laatste keer dat de Tour in de straten van Toulouse was (in 2008), denderde het peloton in gesloten colonne op de meet af. Na een lange en natte dag sprintte Mark Cavendish naar zijn tweede ritzege in de Ronde van Frankrijk.

Niet alleen de geschiedenis, ook het parcours wijst in de richting van de sprinters als de grootse kanshebbers in Albi. Onderweg is het weliswaar zelden echt vlak, maar met twee bescheiden klimmetjes in de eerste helft van de race ligt de loper uit voor een nieuwe massasprint.