Etappe 12

Door Priscilla, 17 juli 2019

De 12e etappe van de Tour de France serveert de eerste Pyreneeënrit. Na de start in Toulouse koerst Wessel over de Col de Peyresourde en La Hourquette d’Ancizan naar Bagnères-de-Bigorre. De afstand is 209,5 kilometer.

In 2013 – de Tour van Bau & Lau – finishte de Ronde van Frankrijk voor het laatst in Bagnères-de-Bigorre. Na een rit over de Col de Portet-d’Aspet, Col de Menté, Col de Peyresourde, Col de Val Louron-Azet en La Hourquette d’Ancizan ging het in de laatste 30 kilometer voornamelijk bergaf. Daniel Martin won de race in een sprint-à-deux van Jakob Fuglsang, terwijl de klassementsfavorieten een halve minuut later finishten. Bau & Lau klommen die dag respectievelijk naar de derde en vierde plek in het algemeen klassement.

Inmiddels staat het Nederlandse wielrennen er nog een stuk beter voor dan toen en het wordt spannend om te volgen wat we daarvan terugzien in Bagnères-de-Bigorre. Na de start in Toulouse koersen de renners over vlakke tot glooiende wegen naar de voet van de Col de Peyresourde, een klim van 13,2 kilometer en een gemiddelde stijging van 7%. Na 146 kilometer ronden ze de top en via de afdaling en een korte sectie in het dal komen ze aan de voet van La Hourquette d’Ancizan. Die berg is goed voor 9,9 kilometer klimmen tegen een gemiddelde van 7,5%, waarbij de eerste 4 kilometer het lastigst is. De drie renners die als eersten La Hourquette d’Ancizan ronden, krijgen 8, 5 en 2 bonificatieseconden. De race eindigt met dezelfde 30 kilometer lange afdaling als in 2013.

In 2008 serveerde de Ronde van Frankrijk ook een rit van Toulouse naar Bagnères-de-Bigorre. Het waren duistere jaren voor de wielersport en na een race over vier bescheiden klimmetjes, de Col de Peyresourde en de Col d’Aspin won Riccardo Riccò solo. Toen later bleek op welke brandstof de Italiaan over de wegen stoof, ging de dagzege naar de nummer twee, Vladimir Efimkin.