Etappe 13

Door Priscilla, 18 juli 2019

De 13e etappe is bijzonder voor Wessel! Dit keer fietst topwielrenster Anna van der Breggen met hem mee! Benieuwd hoe de 13e etappe is verlopen voor Wessel?

De 13e etappe van de Tour de France is een individuele tijdrit van 27,2 kilometer met start en finish in Pau. Onderweg gaat het eenmaal pittig omhoog op de Côte d'Esquillot, een klimmetje van 1,1 kilometer, de rest van het parcours is vlak tot glooiend.

In het Critérium du Dauphiné won Wout Van Aert recent de tijdrit op een vergelijkbaar parcours voor Tejay van Garderen en Tom Dumoulin. Steven Kruijswijk werd vierde. Op Rohan Dennis, Geraint Thomas en Egan Bernal na waren alle toppers uit de Tour in de Dauphiné aanwezig.

De afgelopen twee edities plande de organisatie van de Ronde van Frankrijk een individuele tijdrit op de een-na-laatste dag, maar daarmee wordt nu gebroken. Op de dertiende koersdag leggen de renners een glooiend tot heuvelachtig traject van 27,2 kilometer af. De grootste hindernis is de Côte d’Esquillot, een steil ding dat ze na 15,5 kilometer ronden. De afstand is 1,1 kilometer en de gemiddelde stijging een kleine 8%. Vervolgens biedt de diepe finale nog een korte maar zware strook. Net nadat de renners in de remmen moeten en scherp linksaf buigen, krijgen ze op de Rue Mulot een strook van 17% voor de wielen.

Het eerste meetpunt ligt na 7,7 kilometer bovenop een glooiend oplopende strook, het tweede meetpunt passeren de renners bovenop de Esquillot, en het derde meetpunt zit na 21,9 kilometer (in het vlakke tweede deel van het parcours in de wijnvelden rond Jurançon).

Pau en de Tour de France zijn de laatste jaren onafscheidelijk. In de afgelopen negen edities waren er negen starts en finishes, maar individuele tijdritten zijn zeldzaam. Om precies te zijn, is het maar één keer voorgekomen. In 1981 won Bernard Hinault in Pau een individuele tijdrit van 26,7 kilometer.