Etappe 14

Door Priscilla, 19 juli 2019

In de 14e etappe van de Tour de France krijgen de renners een korte bergrit voorgeschoteld. De start is in Tarbes en de finish ligt ruim 117 kilometer later bovenop de vermaarde Col du Tourmalet. Halverwege ligt de Col du Soulor in het parcours.

De Col du Tourmalet zat sinds 1947 al 57 keer in de Tour de France, terwijl er nog maar twee keer bovenop de pas werd gefinisht. In 1974 won Jean-Pierre Danguillaume op de Tourmalet en in 2010 was Andy Schleck als eerste boven. De Luxemburger kreeg de zege cadeau van Alberto Contador, die in de gele trui zo ongeveer de hele klim in zijn wiel zat.

De Pyreneeënreus kun je van twee kanten aansnijden. Vanuit Sainte-Marie-de-Campan en vanuit Luz-Saint-Sauveur. In de Tour van 2019 nemen de renners de berg van die laatste kant en zo is de Tourmalet goed voor 19 kilometer buffelen tegen een gemiddeld stijgingspercentage van 7,4%. De slotkilometer loopt op met een kloeke 10,5% en daarin zit ook de steilste strook van 13,5%.

De Tour de France was in 2014 voor het laatst in Tarbes. Ook toen was het de vertrekplaats en de etappe ging naar La Pierre Saint-Martin. Het was de eerste bergrit van die editie en de latere eindwinnaar Chris Froome liet zich al direct in de kaarten kijken. Hij soleerde naar de zege met een voorsprong van 1 minuut en meer op zijn concurrentie.

In 2019 beklimmen de renners in de eerste 50 kilometer wat bescheiden heuvels, voordat de Col du Soulor opduikt. De pas wordt genomen via Ferrières en zo is het 11,9 kilometer lang klimmen geblazen tegen een gemiddelde helling van 7,8%. De steilste strook loopt op met 9%.

Zo ongeveer halverwege de route ronden de renners de Soulor. Na een duikvlucht richting Argelès-Gazost gaat het vals plat omhoog naar Luz-Saint-Sauveur, waar de slotklim op de Tourmalet begint.