Etappe 15

Door Priscilla, 22 juli 2019

Ook in de 15e etappe van de Tour de France is het klimmen geblazen. Over een afstand van 185 kilometer koersen de renners door de Pyreneeën van Limoux naar Prat d'Albis en overwinnen zo 4.700 hoogtemeters. De slotklim, die nog niet eerder in de Ronde van Frankrijk zat, loopt in de twee zwaarste kilometers met dubbele cijfers op.

Limoux is daarentegen geen onbekende van de Tour, al is het overdreven om te zeggen dat het een vaak geziene gast is. Alleen in 2011 en 2012 organiseerde het Zuid-Franse wijnstadje de start van een etappe. De eerste ging naar Montpellier en werd gewonnen door Mark Cavendish, de tweede finishte in Foix en was een prooi voor Luis León Sánchez.

Dit keer gaat de route ook naar Foix, alleen krijgen de renners na de doorkomst nog de slotklim op de Prat d’Albis voor de wielen. Maar voor het zover is, beklimmen ze de Col de Montségur 6,8 kilometer lang tegen een gemiddelde stijging van 6%. De bestijging bij het gelijknamige kasteel is na 60,5 kilometer koers verleden tijd en vervolgens gaat het over het vlakke naar Tarascon-sur-Ariège. Daar loopt het zo zoetjes aan weer op richting de voet van de Port de Lers, een klim van 11,4 kilometer à 7%.

Direct na de afdaling van de Lers snijden de renners de vervaarlijke Mur de Péguère aan. Die klim heeft twee gezichten, want het begin is prima te doen (eigenlijk is dat de Col de Port), maar in de laatste 3,3 kilometer loopt het smalle bospad op met een nietsontziende gemiddelde stijging van bijna 13%. In dit deel zitten ook stroken van 16 en 18%. Nadat de eerste drie renners op de top 8, 5 en 2 bonificatieseconden pakken, vliegen ze in een afdaling van 15 kilometer naar Foix.

Na de doorkomst in Foix wacht al snel de Prat d’Albis. De weg naar de top is smal en bochtig en klokt over de afstand van 11,8 kilometer een gemiddeld stijgingspercentage van 6,9%. De vierde kilometer loopt op met een meedogenloze 10,5%, terwijl de zesde kilometer er met 11% ook mag wezen.