Etappe 16

Door Priscilla, 22 juli 2019

De 16e etappe van de Tour de France staat gepland na de tweede rustdag. In een nagenoeg vlakke rit van 177 kilometer hebben de klassementsrenners de kans om een extra dagje relatieve rust in te bouwen.

Nîmes – Nîmes… als dat maar geen rit met weinig njam njam wordt. Het vlakke tot glooiende parcours biedt nauwelijks hindernissen die aanvalslustige cowboys in de kaart spelen. Hoewel, in 2014 leek het ook een op voorhand gelopen koers. In een rit van Tallard naar Nîmes reden Martin Elmiger en Jack Bauer 215 kilometer aan de leiding. Het leek zo’n typische uitzichtloze ontsnapping, maar het peloton verslikte zich bijna en de twee werden pas in de allerlaatste meters teruggepakt. Bauer trok en sleurde zijn fiets naar de streep, maar die lag net 25 meter te ver en de sprintende meute viel als een hongerig beest over hem heen. Alexander Kristoff won en was de koning te rijk, terwijl Bauer de bitterste pil uit zijn carrière slikte. Zelden was ontgoocheling zo tastbaar.

Nîmes is bekend van zijn dichter Henry Bataille en van de wereldberoemde Arena, gebouwd naar het voorbeeld van het Colosseum in Rome. De Vuelta van 2017 startte in de stad met een ploegentijdrit die dwars door de Arena trok. Een magnifiek beeld. BMC won de race voor Quick-Step Floors en Team Sunweb.

Het lijkt erop dat de Tourorganisatie het peloton gunstig wil stemmen met het loodzware Alpentrio dat later deze week opdoemt. In principe een hapklare brok voor de sprinters, óf het zou moeten zijn dat de Mistral het peloton in stukken scheurt.