Etappe 17

Door Priscilla, 23 juli 2019

De 17e etappe van de Tour de France loopt in 200 kilometer van Pont du Gard naar Gap. Er ligt een glooiend landschap te wachten, dat de renners zoetjes aan voorbereidt op de komende Alpentochten.

De ‘brug maken’ is een typisch Vlaamse uitdrukking die betekent dat er nog een dagje verlof wordt gekoppeld aan een feestdag. Meestal is het de bedoeling om zo aansluiting te maken met het weekend. Wel, de Tour van 2019 maakt twee bruggen.

Brug 1: na de rustdag op maandag volgt de vlakke etappe van Nîmes naar Nîmes. Een kans voor de klassementsmannen om een verlofdagje extra te plannen. Brug 2: de Pont du Gard 25 kilometer boven Nîmes, de tot de verbeelding sprekende départ van de 17e etappe. Romeinse schoonheid bewonderen om daarna koers te zetten naar Gap.

Er volgt een behoorlijk vlakke aanloop. Eerst gaat het door de Rhônevallei en bezoeken de renners het bekende Romeinse theater van Orange, waarna het traject meer oostelijk over een lang vals plat vervolgt. Naar het einde toe wordt het iets steiler op de Côte de La Rochette-du-Buis en de Col Mévouillon, twee klimmetjes die in elkaars verlengde liggen. Na 110,5 kilometer zijn de renners boven en gaat het over zo goed als vlakke wegen naar de Col de la Sentinelle. De klim – 5,2 kilometer à 5,4% – gaat ervoor zorgen dat een massasprint in Gap niet vanzelfsprekend is. De top van de Sentinelle zit op 8,5 kilometer van de finish, waarna de rest van het parcours voornamelijk in dalende lijn is. De slotkilometer is dan wel weer vlak.

Gap was al meermaals strijdtoneel in de Tour. In 2011 soleerde sprinter Thor Hushovd naar winst, nota bene in een bergrit. Hetzelfde deden Rui Costa in 2013 en Ruben Plaza in 2015. Gap presenteert zich zo als een aankomst voor potige renners die een kloof – een gap zeg maar – kunnen slaan.