Etappe 18

Door Priscilla, 24 juli 2019

De 18e etappe van de Tour de France gaat in 208 kilometer van Embrun naar Valloire. Onderweg ronden de renners drie vermaarde Alpenpassen: Col de Vars, Col d'Izoard en Col du Galibier. Na de Galibier duiken de renners in 19 kilometer naar de finish.

De eerste Alpenrit vertrekt uit Embrun, dat in de Tour van 2013 het decor was van een klimtijdrit die werd gewonnen door Chris Froome. Ook in 2017 was La Grande Boucle er te gast. Toen startten de renners er voor een rit naar Salon-de-Provence, waar Edvald Boasson Hagen de vlucht van de dag bekroonde met een ritoverwinning.

De renners zetten koers naar Valloire. Onderweg komen ze over de Col de Vars, Col d’Izoard en Col du Galibier. Die slotklim is een monster van 23 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,1%. De eerste 14 kilometer is goed te doen. Eigenlijk is dat de Col du Lautaret en de stijgingspercentages schommelen meestal tussen de 4 en 5%. Daarna komt het niet meer onder de 6%, maar nog veel vaker bikkelen de renners omhoog tegen een stijging van 8%. De slotkilometer loopt met 9% op. De eerste drie renners op de top pakken 8, 5 en 2 extra bonificatieseconden mee en de race eindigt met een steile afdaling van 18 kilometer naar Valloire. De slotkilometer is vlak.

Valloire zat nog niet vaak als finishplaats in de Ronde van Frankrijk. Natuurlijk kwam de race wel vaak door het dorp onderweg naar de Galibier en in 2013 vertrok er een rit naar Ivrea. Robert Gesinkzat in de laatste kilometers in een kopgroep van vier, toen zijn ketting brak. Vervolgens versloeg Beñat Intxausti in een sprint-à-trois Tanel Kangert en Przemyslav Niemiec.