Etappe 19

Door Priscilla, 25 juli 2019

De 19e etappe is de een-na-laatste bergrit in de Tour de France. In de eerste 89 kilometer loopt het parcours vrijwel constant omhoog. Na de afdaling van de Col de l'Iseran klimmen de renners naar de meet in skidorp Tignes.

Eenmaal eerder arriveerde de Ronde van Frankrijk in Tignes. We hebben het dan over 2007 en Michael Rasmussen klom naar de overwinning en de gele trui. Het feest duurde niet tot in Parijs, want de Deen werd door zijn ploeg – Rabobank – vier dagen voor de finish op staande voet ontslagen, omdat hij had gelogen over zijn ‘whereabouts’.

Logisch dat het op 2.113 meter gelegen bergdorp graag een nieuwe start in de Tour de France wil maken.

De rit vertrekt uit Saint-Jean-de-Maurienne, waar de Tour in 2015 voor het laatst was. Romain Bardet won er de 18e etappe en de dag erop vertrok rit 19 naar La Toussuire, waar Vincenzo Nibalizegevierde.

Dit keer zetten de renners dus koers naar Tignes en eigenlijk gaat het al direct vanuit de start zo zoetjes aan omhoog. De route blijft golvend oplopen tot na 85 kilometer de top van de Col de l’Iseran bereikt wordt. In de tussentijd gaat het maar één keer een paar kilometer naar beneden – even na het ronden van de Montée d’Aussois na bijna 40 kilometer. De renners doorkruisen Lanslebourg-Mont-Cenis en beginnen aan de Col de l’Iseran, een klim van liefst 32,9 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 4,2%. Behalve dat dit extreem lang is, zit het venijn van de Iseran ook nog eens in de staart, want in de laatste 3 kilometer wijst het asfalt regelmatig met dubbele cijfers omhoog. De eerste drie renners op de top krijgen 8, 5 en 2 bonificatieseconden.

Na de afdaling richting Val d’Isère vlakt de route een paar kilometer lang uit. Vervolgens is het nog een kilometer of vijf dalen, voordat de slotklim zich aandient. Eerst klimt het parcours bovenlangs het stuwmeer van Chevril omhoog. Dat betekent 7,4 kilometer klauteren tegen een gemiddelde van 7%. Eenmaal in Tignes vlakt de weg in de laatste 2 kilometer af tot een vals plat van 1 à 2%.