Etappe 20

Door Priscilla, 26 juli 2019

De 20e etappe van de Tour de France belooft spektakel. De laatste bergrit is wel stevig ingekort. De start is in Albertville en de etappe eindigt 59,5 kilometer later in skiresort Val Thorens. De laatste klim van de Ronde van Frankrijk is 33,4 kilometer lang.

[Door noodweer is het oorspronkelijke parcours ingekort. Modderstromen maken de Cormet de Roselend onbegaanbaar en daarom is ook de Côte de Longefoy, die later op de route lag, geschrapt.

Na de start in Abertville zetten de renners nu direct koers naar Moûtiers om daar de klim naar Val Thorens aan te snijden. Zo is de laatste bergrace van deze Tour niet langer dan 59,5 kilometer.

De eerste 25 kilometer is nagenoeg vlak, terwijl de weg naar Val Thorens vanzelfsprekend ongewijzigd blijft. De klim is 33,4 kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 5,5%. Dat percentage is alleen wel misleidend, want er zitten ook stukken afdaling in. Toch is het zeker niet de lastigste klim van deze Tour. Alleen de vierde kilometer is met 11,6% echt steil, terwijl de slotkilometer met 8% oploopt. De meet ligt op een hoogte van 2.365 meter.