Etappe 21

Door Priscilla, 28 juli 2019

De slotetappe van de Ronde van Frankrijk gaat in 128 kilometer van Rambouillet naar de finish op de Champs-Élysées in Parijs.

Ook in 2012 ging het in de laatste etappe van de Ronde van Frankrijk van Rambouillet naar de Champs- Élysées. Destijds was Mark Cavendish de gevierde man, terwijl de eindzege naar Bradley Wiggins ging. De vertrekplaats ligt 45 kilometer buiten Parijs.

Rambouillet geniet vooral bekendheid vanwege het gelijknamige kasteel dat nog altijd dienst doet als buitenverblijf voor de Franse presidenten. In gezapig tempo, met een fotomomentje hier en een champagnetoost daar, peddelen de renners naar het slotcircuit op de Champs-Élysées. Met acht ziedend snelle ronden van een kleine 7 kilometer neemt het peloton vervolgens afscheid van het Tour de France-publiek.

Aangevallen wordt er altijd op het slotcircuit, maar het is lang geleden dat een aanvaller juichend over de meet kwam op de Champs-Élysées. In 2005 lukte het de huidige ploegleider van Astana Aleksandr Vinokoerov om het jagende peloton voor te blijven. Afgelopen editie strandde een late aanval van Yves Lampaert in het zicht van de streep, waarna Alexander Kristoff naar de zege sprintte voor John Degenkolb en Arnaud Démare.

In 2017 won Dylan Groenewegen zijn eerste Touretappe op de Champs-Élysées. De twee jaren daarvoor was André Greipel de gevierde man en in 2014 en 2013 won Marcel Kittel de slotetappe van de Ronde van Frankrijk. Mark Cavendish was viermaal de snelste op de Champs-Élysées, voor het laatst in 2012. Dat was dus de rit die in Rambouillet van start ging.