Accu en actieradius

E-bike accu's en actieradius 

De fietsaccu is een van de belangrijkste onderdelen van jouw elektrische fiets. Wat voor soort fietser jij bent en jouw fietsgebruik zijn daarom van belang welke e-bike accu het beste bij jou past. Hoe langer je wilt fietsen, hoe sterker de accu van de elektrische fiets moet zijn. Laat je dan altijd goed adviseren voordat je een keuze maakt.

Energie en capaciteit

De meeste elektrische fietsen van Stella hebben een lithium Ion accu van 522 wattuur. Deze energie inhoud is gekoppeld aan de capaciteit van 14,5 ampère uur en de spanning van 36 volt.

Deze fietsaccu zorgt voor een hoge actieradius van de elektrische fiets en de lithium accu zorgt er tevens voor dat de accu meer energie kan leveren dan andere fietsaccu’s van dezelfde grootte. Een ander voordeel is dat er minder zelf ontlading optreedt bij een lithium accu.

Wil je liever een zwaardere elektrische fiets accu waarmee je langer kunt fietsen? Dat kan! Op veel Stella e-bikes is een accu upgrade mogelijk.

Hoeveel kilometer kan ik fietsen?

Als je een elektrische fiets hebt, dan is het natuurlijk fijn als de fietsaccu een behoorlijke tijd meegaat. Je wilt natuurlijk niet dat je onderweg moet opladen, en dat weten wij. De actieradius van een elektrische fiets geeft aan hoever je kunt rijden zonder de fietsaccu te hoeven opladen. Hoe meer watt/uur, hoe hoger de actieradius van jouw elektrische fiets. Met onze standaard 14,5 Ah accu kun je een flinke tocht maken tot 150 kilometer. Na de upgrade is de actieradius zelfs tot 185 kilometer. Zo kun je nog meer genieten van jouw elektrische fiets.

Invloed op je actieradius

Er zijn een aantal factoren die van invloed zijn op de actieradius.

  • Ondersteuningen
  • Weerstand
  • Schakelgedrag
  • Gewicht

Veilig opladen van de fietsaccu

Je gaat natuurlijk altijd goed voorbereid weg van huis met een volle accu. Het kan zijn dat onderweg het opladen van jouw elektrische fiets toch nodig is. Dit is uiteraard mogelijk, want in heel Nederland zijn in de loop van tijd meer dan 2.000 oplaadpunten geplaatst en er komen er steeds meer bij. De oplaadpunten staan bij cafeetjes, hotels, langs fietsroutes en op andere centrale locaties.

Bij Stella staat veiligheid hoog in het vaandel. Eén van de meest voorkomende vragen over e-bikes is hoe je de accu het beste kunt gebruiken. Het antwoord: zoals elke andere accu of krachtige batterij, dus met de nodige voorzichtigheid.

Het is goed om te weten dat de accu’s van Stella voldoen aan de hoogste standaarden en worden getest volgens strenge Europese normen. Ze hebben alle wettelijke certificaten en zijn beschermd tegen overbelasting, kortsluiting, piekspanning en wisselende temperaturen.

Desondanks bestaat er altijd een kans dat je accu defect raakt, met in het ergste geval ontbranding tot gevolg. De oorzaak van ontbranding ligt meestal in verkeerd gebruik, beschadigingen of gebruik van de verkeerde oplader. 

Meer informatie over het in topstaat houden van je elektrische fietsen lees je in onze E-bike aankoopwijzer

Vijf tips voor het veilig opladen van je accu

Met inachtneming van de onderstaande 5 tips houd je de kans op ongelukken zo klein mogelijk.

1. Volg het laadadvies. Houd altijd zicht op de accu wanneer deze aan de oplader ligt. De hele nacht opladen raden we af! Laad de accu van je e-bike altijd op in een droge omgeving, bij voorkeur in een ruimte die voorzien is van een rookmelder. Een omgevingstemperatuur tussen 10 en 25 graden Celsius is ideaal. Handleiding kwijt? Neem dan contact met ons op, we sturen je graag een nieuwe.

2. Parkeer je e-bike in de zomer in de schaduw en niet in de felle zon. Leg de accu niet in direct zonlicht of op de verwarming. Een droge omgeving met een temperatuur tussen 10 en 25 graden is het beste. Bewaar de accu in de winter in een vorstvrije omgeving.

3. Iedere Stella e-bike wordt geleverd met een originele gecertificeerde accu en oplader. Gebruik alleen deze originele oplader met de bijgeleverde snoeren. Is je oplader beschadigd, of wil je graag een tweede oplader? Neem dan gewoon contact met ons op, dan zorgen wij voor een nieuwe. Gebruik nooit een oplader van een ander merk of type e-bike.

4. Is je accu of je e-bike gevallen?  Valschade kan je accu inwendig beschadigen, ook zonder zichtbare beschadigingen. Probeer de accu na een val niet meer op te laden, maar laat ‘m zo snel mogelijk door een specialist nakijken. Probeer de accu nooit zelf open te maken of te repareren. Ondeskundig gebruik is zeer gevaarlijk.

5. Controleer de accu regelmatig op beschadigingen. Merk je iets bijzonders aan je accu, zoals lekkage, een sterke geur, overmatige hitte, rook of vonken tijdens het opladen? Haal dan de accu direct van het stroom af. Leg de accu buiten, uit de buurt van brandbare materialen. Let hierbij goed op je eigen veiligheid! Neem bij ontbranding direct contact op met 112 en zeg hierbij dat het om een e-bike accu gaat. Informeer ons zodra de situatie veilig is. 

3 jaar accugarantie!

Bij Stella hoef je je geen zorgen te maken over de kwaliteit van de e-bike accu. Je krijgt bij ons namelijk standaard 3 jaar garantie* op de e-bike accu! Hiermee zijn wij het allereerste A-merk in Nederland en laten wij andere grote merken achter ons. Verschillende A-merken en alternatieve e-bikemerken geven standaard 2 jaar garantie op de accu van een e-bike. Wij zijn overtuigd van de kwaliteit van de accu's die wij gebruiken, waardoor wij 3 jaar garantie aan kunnen bieden!

1 De standaard garantie op accu's van de genoemde merken is gecontroleerd op 5 mei 2017.

* Bij normaal gebruik en onderhoud drie jaar garantie op de accu (op de Hybrid+ Collectie e-bikes aangekocht na 8 mei 2017).