Remsystemen

Remmen en remsystemen op een elektrische fiets

Stella e-bikes zijn uitgerust met een krachtige motor, die elektrische ondersteuning biedt tot 25 kilometer per uur. Het is daarom logisch dat onze e-bikes beschikken over een even krachtig remsysteem, om weer snel en veilig tot stilstand te komen. Welke remmen worden toegepast op een elektrische fiets?

 

Schijfremmen

Een schijfrem is een rem waarbij tijdens het remmen door remblokjes druk wordt uitgeoefend op een metalen schijf naast de naaf van het wiel. Door de uitgeoefende weerstand remt de fiets af. Bij hydraulische schijfremmen wordt de druk in de kabel opgebouwd doordat de olie wordt samengeperst. Schijfremmen hebben een korte remweg, onder iedere weersomstandigheden.

Velgrem (V-brake)

V-brakes zijn beter bekend als velgremmen. Het remmen gebeurt door een kunststof remblokje tegen de velgrand te drukken. Deze remblokken hebben een groot remoppervlak om een e-bike snel tot stilstand te brengen. Nadeel van V-brakes is dat ze sneller slijten en hierdoor eerder vervangen moeten worden.

Rollerbrakes

Rollerbrakes zijn de moderne variant van de bekende trommelremmen. Rollerbrakes zijn onderhoudsvrij en slijten veel minder snel dan bijvoorbeeld V-brakes. Rollerbrakes remmen door middel van een in een oliebad liggende ‘uitzettende rollers’, die evenwijdig om een as liggen. Tijdens het remmen draait een gekarteld wiel. Door deze kanteling duwen de kartels de rollers tegen een remschoen. De remschoen duwt vervolgens tegen het rem oppervlak. Hierdoor ontstaat remkracht en komt de fiets tot stilstand. Een koelschijf met ribben voert de ontstane warmte vervolgens af. Doordat de rollerbrakes in een oliebad liggen, zijn ze ook zo goed als onderhoudsvrij. Dit in tegenstelling tot traditionele trommelremmen.

Terugtraprem

Traditionele fietsen waren vaak uitgerust met een terugtraprem. Door achteruit te trappen remt een krachtig remsysteem op het achterwiel. De remvoeringen worden tegen de binnenkant van de naafhuis gedrukt. Op elektrische fietsen komt dit remsysteem weinig voor, omdat bovenstaande remsystemen beter geschikt zijn.

Standaard zijn onze e-bikes uitgerust met V-brakes, rollerbrakes of hydraulische schijfremmen. Het is echter mogelijk een e-bike uit te rusten met een terugtraprem, bijvoorbeeld voor reumapatiënten, welke moeite hebben met het inknijpen van de handrem. Ombouw tot terugtraprem is alleen mogelijk bij fietsen met een gesloten kettingkast.