Versnellingen

Versnellingen elektrische fiets

De elektrische fietsen van Stella zijn verkrijgbaar in diverse hippe, stoere en sportieve modellen. Natuurlijk heb je daarbij ook een keuze uit het aantal versnellingen. De meeste elektrische fietsen zijn standaard voorzien van 3, 7 of 8 versnellingen met naaf- of derailleurversnelling. Beide versnellingssoorten hebben hun eigen eigenschappen en zijn hiermee bepalend voor het rijcomfort.  

Naafversnelling

De meeste Stella e-bikes zijn uitgerust met een Shimano Nexus naafversnelling. Een naafversnelling is gemonteerd in de naaf van het achterwiel en het meest gangbaar bij 7 en 8 versnellingen. Bij een naafversnelling zijn geen tandwielen zichtbaar. Dit schakelsysteem werkt met een set tandwielen met planeetwielmechanisme en een versteller. Elektrische fietsen zijn uitgerust met een schakelhulp. Wanneer je terug- of doorschakelt zorgt de schakelhulp ter bescherming van de naafversnelling voor een korte onderbreking in de ondersteuning tijdens het schakelen.

Het schakelmechanisme is verwekt in de naaf en is hierdoor een afgesloten systeem. Stof, water en vuil krijgen hierdoor geen grip op het schakelmechanisme en is hiermee onderhoudsarm. Met een naafversnelling kun je gemakkelijk wegfietsen vanuit stilstand, zonder daarbij te moeten terugschakelen. E-bikes met naafversnellingen zijn uit te rusten met een gesloten kettingkast.

Derailleurversnelling

Derailleurversnellingen zijn bekend van sportieve fietsen, zoals racefietsen en mountainbikes. Het systeem is laag in gewicht, robuust en kan grotere krachten aan. Je vindt derailleurversnellingen onder meer op onze speed pedelec en schoolbikes. Bij een derailleurversnelling verplaatst de ketting zich trapsgewijs van het ene naar het andere tandwiel. Trapsgewijs schakelen met kleine tussenstapjes is hiermee goed mogelijk. Derailleurversnellingen zijn alleen leverbaar met een open kettingkast en een kettingaandrijving. Een derailleurversnelling vraagt om regelmatig onderhoud, omdat vuil en vocht bij een open kettingkast aan het systeem kunnen hechten. Schakelen is alleen mogelijk tijdens het fietsen, niet als je fiets stilstaat.

Automatisch schakelen

Stella biedt naast handgeschakelde versnelling systemen ook automatische versnellingsnaven. Hierbij dient gemak de mens: met het Shimano Di2 elektronisch schakelsysteem hoef je zelf niks hoeft te doen. 

Keuzes maken: 3 of 7 versnellingen kiezen?

Elektrische fietsen met 3 versnellingen bieden voldoende rijcomfort voor korte afstanden en fijne toertochtjes en zijn leverbaar met voorwielmotor.

Over het algemeen wordt er vaak gekozen voor een elektrische fiets met 7 versnellingen, welke meer keuzemogelijkheden bieden en het rijcomfort verbreedt. E-bikes met 7 versnellingen zijn meestal voorzien van een gesloten kettingkast en kunnen zowel met naaf- als derailleurversnelling geleverd worden.

Natuurlijk heeft Stella ook een elektrische fiets met 8 versnellingen. Ideaal voor de langere tochten en optimaal rijcomfort. E-bikes met 8 versnellingen zijn standaard voorzien van een gesloten kettingkast en kunnen met voorwiel- en middenmotor geleverd worden.

 Stella. De grootste e-bike specialist van Nederland.