Alles over accu’s

Of je al jaren een e-bike hebt of nog twijfelt over de aankoop: goed op de hoogte zijn over de manier waarop de accu werkt is erg belangrijk. Hoe jij met de accu omgaat, heeft namelijk invloed op de actieradius en de conditie van de accu.

Welke accu heb ik nodig?

De keuze voor een e-bike kan erg lastig zijn. Je wilt niet alleen een perfect model dat bij jou past, een goede accu is ook belangrijk. Natuurlijk is het fijn als je accu een langere tijd meegaat en je niet tijdens je fietstocht hoeft op te laden. De actieradius van een fiets geeft aan hoe ver je kunt fietsen op één volle accu. Hoe meer watt/uur, hoe hoger de actieradius van jouw elektrische fiets. Met onze standaard 14,5 Ah accu kun je een flinke tocht maken tot 150 kilometer. Na de upgrade is de actieradius zelfs tot 185 kilometer. Zo kun je nog meer genieten van jouw elektrische fiets.
 

Veilig laden volgens het laadadvies

Gebruik voor het opladen van je e-bike altijd de originele gecertificeerde lader en snoeren. De accu’s van Stella voldoen namelijk aan de hoogste standaarden en worden getest volgens strenge Europese normen. Zo weet je zeker dat je veilig en goed beschermd kunt laden.
Wanneer je een paar weken achter elkaar niet fietst, is het belangrijk om je accu niet vol of leeg te laten. Een volledig lege accu kun je zelfs het beste meteen opladen. Gebruik je de e-bike langere tijd achter elkaar niet? Laad de accu dan na drie maanden wel helemaal op. Verder raden wij aan de accu in een droge omgeving te bewaren en op te laden, het liefst in een ruimte tussen de 10 en 25 graden. Laad alleen op als jij zicht hebt op de accu, doe dit bijvoorbeeld niet als je slaapt. Binnen een paar uur is de accu opgeladen, langer in de oplader houden is niet nodig.

Een gevallen accu

Een accu zal niet snel vallen, maar dit kan per ongeluk een keer voorkomen. In dit geval is het belangrijk dat je hier een specialist naar laat kijken. Valschade kan inwendige gevolgen voor de accu hebben. Laad de accu na de val niet meer op en probeer hem ook zelf niet te openen of repareren. Onze specialisten helpen jou graag verder.
Ook zonder dat de accu is gevallen, kun je iets bijzonders aan je accu merken. Is er sprake van lekkage, een sterke geur, overmatige hitte, rook of vonken tijdens het opladen? Haal de accu dan meteen van het stroom af en leg deze buiten, uit de buurt van brandbare materialen. Let hierbij goed op uw eigen veiligheid! Informeer daarna direct onze e-bike specialisten.

Weersomstandigheden

De warmere lenteperiode is op komst! Ideaal weer voor een fietstocht. Wanneer je hebt genoten van de zon, is het wel verstandig om de e-bike vervolgens in de schaduw te parkeren. Wil je de accu schoonmaken? Doe dit dan voorzichtig en gebruik een vochtige doek. Ook kan de accu beter niet in de felle zon of op de verwarming liggen. In de winter is een vorstvrije omgeving de beste plek om de accu te bewaren.

Benut je accu maximaal

Naast bovengenoemde punten kun je op een paar simpele manieren zorgen dat je goed met je accu omgaat. Wanneer je uit stilstand weg wilt fietsen, is het bijvoorbeeld belangrijk om niet in een te hoge ondersteuning op te trekken. Wij raden maximaal ondersteuning 2 aan. Hierbij kun je het beste een lichte versnelling gebruiken. Voor de accu kost optrekken en afremmen veel energie, een constante snelheid is het beste. Ten slotte heeft de bandenspanning invloed op de accu. Te zachte banden zorgen voor onnodige weerstand, waardoor je extra energie van de accu vraagt.

 

Kun jij niet wachten om de mooiste fietstochten te maken, wat mogelijk is met de hoge actieradiussen van de Stella e-bikes? Vraag hier onze brochure aan!