De stijgende populariteit van de elektrische fiets

De elektrische fiets is in rap tempo in populariteit gestegen. En dat is ook niet zo vreemd. Deze fiets maakt een ontspannen tochtje door de natuur nog meer ontspannen en tegenwoordig wordt de elektrische fiets ook in allerlei stoere, hippe ontwerpen gemaakt. We leggen de opvallendste cijfers uit 2013 en 2014 graag naast elkaar, aan de hand van het onderzoek van CBS OViN (Onderzoek Verplaatsingen in Nederland) om zo te kijken hoe zeer de populariteit daadwerkelijk gestegen is.

2013 

Als we naar de cijfers uit 2013 kijken, blijkt dat in dat jaar 7,4% van alle Nederlanders een elektrische fiets had, van volwassenen tot 40 jaar had slechts 1% een e-bike en van alle 65-plussers meer dan 25%. In dat jaar wordt 12% van alle in Nederland afgelegde fietskilometers met de elektrische fiets gefietst, onder 75-plussers is dat percentage zelfs 47%! Gemiddeld fietst men 6,3 kilometer per keer, en met de ‘gewone’ fiets maar 3,6 kilometer.

Ook het doel waarvoor de elektrische fiets gebruikt wordt, is verschillend per leeftijdscategorie:

  • 12-49 jaar voornamelijk voor woon-werkverkeer
  • 50-64 jaar voornamelijk voor winkelen
  • 65-74 jaar voornamelijk voor visite / logeren
  • 75+ voornamelijk voor toeren / wandelen

2014

8,6% van alle Nederlanders heeft in 2014 een e-bike, dat is 16% meer ten opzichte van het jaar ervoor. Het aantal verplaatsingen met de elektrische fiets is met 20% gestegen, vooral de verplaatsingen naar het werk (30%) en om te winkelen (22%). Het gebruik van de e-bike voor toeren /wandelen is dan in totaal 25%. De helft van de kilometers met de elektrische fiets wordt gereden door gepensioneerden en een derde door personen met betaald werk. Wat leeftijdsgroepen betreft wordt bijna 90% van de kilometers met de elektrische fiets gereden door 45-plussers.

Concluderend kan gezegd worden dat er het afgelopen jaar meer elektrische fietsen zijn verkocht, waardoor uiteraard ook het aantal verplaatsingen gestegen is. Waar in 2013 de elektrische fiets voornamelijk gebruikt werd om te toeren / wandelen en voor visite / logeren, is in 2014 het aantal verplaatsingen naar het werk en om te winkelen sterk gegroeid. En dat is waarschijnlijk mede te wijten aan de vernieuwde designs waarmee men tegenwoordig graag gezien wordt. Bent u ook benieuwd naar de ontwerpen waar we het over hebben en waarom de populariteit van de elektrische fiets blijft groeien? Vraag dan vrijblijvend een proefrit aan bij Stella Fietsen!