Een elektrische schoolfiets kopen: dit moet je weten

Na de vakantie naar de middelbare school? Als je ‘pech’ hebt ligt die niet bij je om de hoek en fiets je elke dag door weer en wind om op tijd in de schoolbanken te belanden. En de ov-aansluitingen zijn ook niet altijd alles. Dagelijks heen en weer naar school kan makkelijker en sneller met een elektrische schoolfiets. We zetten alles wat je moet weten over de ‘schoolbike’ op een rijtje.

Met de elektrische schoolfiets is een lang stuk naar school fietsen geen probleem meer. Waar je normaal bezweet aan komt van het trappen, arriveer je nu fris en fruitig dankzij de elektrische aandrijving. Je wordt als het ware voortgetrokken, waardoor je weinig kracht hoeft te leveren. Drie kwartier fietsen met wind tegen is voor jou peanuts.

Wat is belangrijk bij een schoolbike?

Dagelijks heen en weer naar school op een e-bike, dat is één ding. Maar wat maakt een schoolfiets nou een schoolfiets? Oftewel, wat voor kenmerken heeft dé ideale elektrische schoolfiets?

Bagage en stabiliteit

Een stevig transportrek voor je zware boekentas ziet er niet alleen cool uit, maar is ook ontzettend handig. Dat betekent wel dat je fiets zwaarder wordt, daarom is een stevige tweepootstandaard en een stuurslot onmisbaar. Zo kun je jouw e-bike makkelijk parkeren én valt-ie niet om. Het is belangrijk dat jouw e-bike stevig en stabiel is, zodat je grote afstanden op veilige wijze overbrugt. Je hoeft natuurlijk niet altijd voor een ‘grote’ transportfiets te kiezen; een kleinere fiets met compacte banden en een smal stuur is juist weer perfect voor een overvolle fietsenstalling. Kijk wat jij prettig vindt en wat bij je past.

Elektrische schoolfiets met voorwiel- of middenmotor

Ga je voor een elektrische schoolfiets, heb je de keuze tussen een voorwiel- en middenmotor. Het fietsen met een voorwielmotor is te omschrijven als het gevoel dat je e-bike voortgetrokken wordt. De middenmotor heeft meer vermogen voor heuvelachtig gebied. Lees hier meer over de verschillen tussen een voorwiel- en middenmotor. Ervaar tijdens een gratis proefrit wat jij fijn vindt fietsen; er is geen goed of fout. Jouw ervaring telt!

Good to be green

Hier heb je geen rekenmachine voor nodig. Een scooter, bus- of treinabonnement? Met een elektrische schoolfiets bespaar je veel geld. En guess what? Een e-bike is nog beter voor het milieu ook! De fiets wordt aangedreven met een elektrische accu en stoot daardoor bijna geen CO2 uit. Je fietst niet alleen een stuk sneller, maar je draagt dus ook nog eens bij aan een betere, duurzamere toekomst!

Voorkom dat je elektrische schoolfiets wordt gestolen

Niets zo vervelend als na een drukke schooldag erachter komen dat je schoolfiets is gestolen. E-bikes winnen aan populariteit, ook bij dieven. Investeer daarom dus in een stevig insteekslot – bijvoorbeeld van Stella of van AXA, zodat je de kans op diefstal aanzienlijk verkleint. Voor nog meer geruststelling kun je kiezen voor een e-bike met diefstalverzekering.

Design van de schoolbike

Het oog wil ook wat, daarom is een cool schoolfietsdesign een musthave. Je kunt kiezen voor een model met een transportrek (handig), maar ook voor een e-bike met klikaccessoires, zodat je telkens kunt wisselen van mand of krat. Ga je voor een stoere fiets met dikke buizen of kies je voor subtiele details? En wat te denken van de kleur: fel, wat lichter, ‘gewoon’ zwart. En vergeet het zadel niet, qua design én comfort.

Kom langs en maak een gratis proefrit

Een elektrische schoolfiets ervaren? Kom langs in één van de E-bike Testcenters van Stella en maak een gratis testrit op jouw favoriete model(len), zodat je precies weet wat bij je past. Bijna al onze schoolbikes zijn op voorraad, wat betekent dat je jouw nieuwe schooljaar kunt starten met een Stella-e-bike!