.

5 x tips om te fietsen in het donker

De herfst is officieel begonnen, de dagen worden weer korter. Hierdoor fietsen veel mensen 's ochtends en 's avonds in het donker. De zichtbaarheid op de e-bike wil echter nog wel 's tekort schieten. Daarom hebben wij een paar tips voor je verzameld waarmee je veilig en zichtbaar met je e-bike de weg op gaat.

Tips voor een betere zichtbaarheid op de elektrische fiets

Als fietser ben je een kwetsbare weggebruiker. Daarom is het extra belangrijk dat je zorgt dat je goed zichtbaar bent voor andere verkeersdeelnemers om ongelukken te voorkomen. Sterker nog, 20 procent van de fietsongevallen vindt in het donker plaats, blijkt uit cijfers van RAI Vereniging.

Zichtbaarheid is echter niet alleen belangrijk als het donker is, maar ook bij slecht weer, zoals harde regenbuien en mist. Om je te helpen mobiel en veilig in het donker te blijven, hebben we vijf tips samengesteld om te fietsen in het donker. 

Licht in de duisternis

Zorgen dat je fietsverlichting werkt, is de eerste stap. Vanzelfsprekend zou je zeggen, maar toch zie je regelmatig fietsers zonder verlichting rondrijden. Met een goed werkende voor- en achterlamp ben je beter zichtbaar, zie je zelf meer en voorkom je ook nog eens een boete. Gelukkig hebben wij fietsverlichting die voorzien is van het kwaliteitskeurmerk. Met deze e-bike-verlichting weet je zeker dat je keurig de regels opvolgt én dat je veilig op pad gaat. De lampen die het keurmerk RKF dragen, de Stella Fenderlight DRL en de Stella Solid Bright rear light, zijn speciaal ontwikkeld voor een goede zichtbaarheid in het verkeer, maar ook voor goed zicht op de weg in het donker. De lichtsensor regelt automatisch de lichtsterkte, zodat overdag en ‘s avonds het zicht en de zichtbaarheid altijd optimaal is voor jezelf en andere verkeersdeelnemers.

Losse fietslampen

Heb je een kapotte voor- of achterlamp en wil je toch gezien worden? Dan zijn er genoeg losse fietslampjes te koop die je eenvoudig aan de fiets vastmaakt. Tip: maak fietslampjes niet vast aan je kleding. Hierdoor loop je kans dat het licht onbedoeld bedekt wordt waardoor je alsnog slecht zichtbaar bent.

Reflecterende kleding

Ook kleding draagt bij aan een goede zichtbaarheid in het verkeer. Zo zijn er jasjes en broeken met reflecterende strepen die zorgen voor een goede zichtbaarheid. En heb je geen zin om je elke keer om te kleden? Kies dan voor bijvoorbeeld een reflecterend hesje (eventueel met lampjes). Deze doe je eenvoudig aan en uit en dit kan net het verschil maken tussen gezien of over het hoofd gezien worden.

Kies voor goed verlichte fietspaden

Kies liever niet voor een bosweg zodra het donkerder wordt, maar geef de voorkeur aan een goed verlichte weg. Het is dus belangrijk dat je van te voren goed nadenkt over de route die je wilt rijden. Het zijn niet altijd de meest avontuurlijke routes, maar wel de meest veilige. 

Neem je telefoon mee

Neem altijd je telefoon mee! Mocht er iets gebeuren tijdens het fietsen in het donker dan kun je iemand om hulp vragen. Wel zo prettig, toch?