Fietsen in het donker? Zorg dat je zichtbaar bent!

De dagen worden weer korter. Hierdoor fietsen veel mensen 's ochtends en 's avonds in het donker. De zichtbaarheid op de fiets wil echter nog weleens tekort schieten. Daarom hebben wij een paar tips voor je verzameld waarmee je veilig en zichtbaar met je e-bike de weg op gaat.

Tips voor een betere zichtbaarheid op de fiets

Als fietser ben je een kwetsbare weggebruiker. Daarom is het extra belangrijk dat je zorgt dat je goed zichtbaar bent voor andere verkeersdeelnemers om ongelukken te voorkomen. Te vaak hoor je nog verhalen dat een aanrijding werd veroorzaakt doordat een automobilist de fietser niet zag. Zichtbaarheid is echter niet alleen belangrijk als het donker is, maar ook bij slecht weer zoals harde regenbuien en mist. Gelukkig is een goede zichtbaarheid met een paar simpele maatregelen zo geregeld.

Licht in de duisternis

Zorgen dat je fietsverlichting werkt, is de eerste stap. Vanzelfsprekend zou je zeggen, maar toch zie je regelmatig fietsers zonder verlichting rondrijden. Met een goed werkende voor- en achterlamp ben je beter zichtbaar, zie je zelf meer en voorkom je ook nog eens een boete.

Losse fietslampen

Heb je een kapotte voor- of achterlamp en wil je toch gezien worden? Dan zijn er genoeg losse fietslampjes te koop die je eenvoudig aan de fiets vastmaakt. Wil je zeker weten dat het lampje goed werkt? Kies dan voor fietsverlichting met het RAI Keurmerk Fietsverlichting. Dit keurmerk garandeert een goede kwaliteit en zichtbaarheid.

Tip: maak fietslampjes niet vast aan je kleding. Hierdoor loop je kans dat het licht onbedoeld bedekt wordt waardoor je alsnog slecht zichtbaar bent.

Reflecterende kleding

Ook kleding draagt bij aan een goede zichtbaarheid in het verkeer. Zo zijn er jasjes en broeken met reflecterende strepen die zorgen voor een goede zichtbaarheid. En heb je geen zin om je elke keer om te kleden? Kies dan voor bijvoorbeeld een reflecterend hesje (eventueel met lampjes). Deze doe je eenvoudig aan en uit en dit kan net het verschil maken tussen gezien of over het hoofd gezien worden.