Kinderzitje op je elektrische fiets? Dit moet je weten!

Een winterse rit maken op jouw elektrische fiets met een kleintje achterop? Stap één is het aanschaffen van een kinderzitje, zodat jouw kind veilig en comfortabel voor- of achterop zit. De keuze is reuze, maar wat is verstandig? Wij vertellen je alles over het fietsen met een kinderzitje op jouw e-bike.

Als je gaat fietsen op een e-bike zoef je iedereen voorbij, want dankzij de elektrische aandrijving ga je een stuk sneller. Het is daarom belangrijk om je snelheid aan te passen als je je kind voor- of achterop je fiets vervoert in een kinderzitje. Verder is het goed om het kinderzitje volgens de instructies te installeren. 

Bij Stella shop je kinderzitjes van Urban Iki. Een Urban Iki-fietsstoeltje monteer je snel en eenvoudig binnen vijf minuten aan je elektrische fiets. In principe passen deze kinderzitjes op iedere standaard e-bike. 

Welke e-bike is geschikt voor een kinderzitje? 

Stella biedt veel elektrische fietsen die geschikt zijn voor een kinderzitje. Denk aan de Dolce en Forte met voorwielmotor, of de Muto, een mamafiets met tal van accessoires die je makkelijk op de fiets klikt - waaronder een kinderzitje. De Fiore is dé ultieme mamafiets, met plek voor een kinderzitje voor- én achterop. 

Stabiele papa- of mamafiets

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een elektrische fiets waarop je een kinderzitje wilt bevestigen? Leggen we je uit! Een elektrische moederfiets met bokstandaard en stuurslot is ideaal als je jouw kind voor- of achterop wilt vervoeren. Je e-bike staat extra stabiel, zodat je veilig en met gemak jouw kind in het zitje kunt tillen. Ook is er ruimte voor een voor- en achterzitje. Je hebt heel wat extra gewicht te verplaatsen, maar doordat je elektrisch fietst, met een steuntje in de rug, merk je hier haast niets van. Let wel op: je kind mag pas vanaf 9 maanden mee in een kinderzitje op de fiets. Dan zijn de nek- en rompspieren voldoende ontwikkeld om goed rechtop te kunnen zitten.

Wat is het maximale draaggewicht voor de bagagedrager?

De bagagedrager moet minimaal op 27 kilo getest worden en dat betekent dat het kinderzitje mét kind maximaal 27 kilo mag wegen. De meeste fabrikanten stellen dat het kind achterop tot 22 kilo mag wegen en voorop tot 15 kilo. Dit is verschilt per fabrikant, dus check dit goed. Goed om te weten: veel e-bikes hebben een accu in de bagagedrager, daarom is het slim om rekening te houden met het maximale draaggewicht van de bagagedrager. Let er wel op dat je na het monteren van het kinderzitje nog steeds bij het oplaadpunt van jouw elektrische fiets kunt.

Tips voor de veiligheid bij fietsstoeltjes

Zorgen dat je (klein)kind veilig voor- of achterop zit? Let dan goed op onderstaande zaken:

  • Controleer of je het juiste fietsstoeltje hebt. Belangrijk hierbij is dat een fietszitje aan de Europese norm (NEN-EN 14344) voldoet;
  • Controleer of het stoeltje goed is gemonteerd. Heb je het kinderzitje op de bagagedrager van je elektrische fiets gemonteerd? Dan moet die ook nog een extra bevestiging aan het frame hebben;
  • Zorg voor goede spaakafscherming. Het is slim om die op de groei te kopen en regelmatig te controleren. Probeer het zitje ook uit met je kind erin en kijk of de voetjes niet tussen de spaken kunnen komen;
  • Monteer zadelveerbescherming om te voorkomen dat vingertjes klem komen te zitten;
  • Controleer altijd of de gordel en de voetriempjes goed vast zitten;
  • Laat kinderen niet in een zitje achter als de fiets nog op de standaard staat. Ook niet als dit een dubbele standaard is.

Waar moet je op letten bij het monteren van een kinderzitje?

Het bevestigen van een kinderzitje lijkt misschien een hele opgave, maar maak je geen zorgen! Misschien een cliché, maar lees héél goed de handleiding door én bekijk online instructievideo's. Je kunt ook altijd voor uitleg naar jouw dichtstbijzijnde Stella-winkel. Wij geven alvast wat tips waar je op moet letten bij de montage van een kinderzitje:

  • Let op de aangegeven maximale waardes op de bagagedrager: achter moet dit minimaal 27kg zijn. Is dit minder, gebruik dan de speciale beugel.
  • Het kinderzitje moet zonder speling vastzitten. Check dit niet alleen eenmalig, maar ook voor elk gebruik. Zit het los, draai het weer vast.
  • Lees goed wat de fabrikant zegt over het gewicht dat het kinderzitje 'aankan'. 

Comfortabel en veilig fietsen

Stella maakt veiligheid op de fiets graag zo gemakkelijk mogelijk. Daarom vind je bij ons niet alleen elektrische fietsen, maar ook handige accessoires zoals kinderzitjes en jasbeschermers. En heb je onze speciale elektrische mama- en papafiets Fiore al gezien? De perfecte keuze voor vaders, moeders, opa’s en oma’s die veilig én extra comfortabel met de (klein)kinderen willen gaan fietsen.