Zo onderhoud je jouw fietsaccu in de zomer

Snikheet is het niet, maar het is wel perfect weer voor een heerlijke zomerse fietsvakantie op je elektrische fiets. En dat betekent goed voorbereid op pad gaan, óók wat betreft je accu. We geven vier zomerse tips voor een maximale levensduur.

Het is bekend dat de accu van je e-bike optimaal presteert tussen de 10 en 25 graden Celsius. Als het kouder is neemt de capaciteit - en dus de actieradius - af. Zodra de mussen van het dak vallen kan de accu juist weer oververhit raken. En dat is niet best voor de levensduur. Mocht het flink warm worden, parkeer je elektrische fiets dan in ieder geval in de schaduw.

Oké, die fietsvakantie dus. Je gaat een paar weken op pad met je elektrische fiets, dus het is belangrijk om te weten hoe je je accu nou onderhoudt. Bij verkeerd gebruik wordt de levensduur een stuk korter en dát willen we voorkomen, daarom geven we vier zomertips voor de accu van je e-bike!

1. Zorg dat de accu niet te warm wordt

Zoals eerder gezegd: kijk uit voor hele hoge temperaturen. Hitte zet andere chemische processen in gang die de accu kapot kunnen maken. Zorg er dus voor dat de temperatuur van de accu niet boven de 40 graden Celsius komt. En laat je fiets niet in de brandende zon staan!

2. Zorg ervoor dat je accu nooit helemaal leeg is

Als je fietsaccu te leeg is (dit gebeurt vaak door zelfontlading als je je e-bike lange tijd niet gebruikt), kan dit leiden tot diepontlading. Dit gebeurt wanneer de accu verder ontladen wordt dan de minimale toegestane accuspanning. Je kunt dit onderdeel helaas dan niet meer gebruiken. Zorg dus altijd dat je een geheel ontladen fietsaccu zo snel mogelijk terug in geladen toestand brengt. Of nog beter: houd de fietsaccu doorlopend goed vol. Laad het liefst eenmaal per twee weken op, of anders eens per maand, ook als je een tijdje geen gebruik maakt van je elektrische fiets.

Let op: je bewaart de accu het best met tussen de 30 en 80 procent van de lading.

3. Bewaar de accu op een droge plek

Bewaar de accu van je e-bike altijd op kamertemperatuur en in een droge omgeving. Het liefst in huis en sowieso NIET in een vochtige schuur. Berg de accu voor je elektrische fiets niet leeg op, zoals bij punt 2 beschreven staat.

4. Benut je accu maximaal

De maximale actieradius kan beïnvloed worden door simpele maatregelen tijdens het dagelijks gebruik:

 1. Trek niet in een te hoge ondersteuning op. Gebruik maximaal ondersteuning 2 tijdens het wegfietsen vanuit stilstand.
 2. Trek op in een lichte versnelling.
 3. Fiets zoveel mogelijk in een constante snelheid. Voornamelijk afremmen en optrekken kost veel energie.
 4. Zorg voor een goede bandenspanning. Te zachte banden zorgen voor onnodige weerstand, waardoor er extra energie gevraagd wordt.

De belangrijkste tips op een rijtje:

 • Rijd de eerste drie keer de accu niet helemaal leeg, alleen tot het laatste indicatieblokje nog brandt.
 • Laad de accu bij de eerste drie ladingen volledig op, hierbij mag je het laden niet onderbreken.
 • Rijd de motor de eerste 200 km rustig in, gebruik dus niet een te hoge ondersteuning.
 • Laat de accu niet langer dan 24 uur aan de oplader.
 • Laad de accu op bij kamertemperatuur (tussen 10℃ en 30℃).
 • Laat de accu nooit langer dan 24 uur volledig leeg.
 • Gebruik altijd de bijgeleverde accu-oplader.
 • Bewaar de accu in een droge ruimte, het liefst op kamertemperatuur.

Meer informatie over de accu en actieradius lees je in dit artikel!

Bekijk ook onze video met accutips!