Proef: personeel zorginstelling op elektrische fiets

Recent startte er een proef met Twentse thuiszorgmedewerkers die het komende half jaar met de elektrische fiets in plaats van met de auto van en naar cliënten rijden en van en naar hun werk. Via een app op de smartphone van de medewerkers kunnen zij de fietsritten automatisch registreren. Op deze manier wordt bijgehouden hoeveel er wordt gefietst en wanneer de elektrische fiets minder handig is, zoals bij noodoproepen of veel bagage.

De Twentse thuiszorginstellingen hopen er niet alleen geld mee te besparen, ze vinden het ook beter voor de gezondheid van hun medewerkers en voor het milieu. Als de proef slaagt, willen zij de elektrische fiets consequent gaan gebruiken. Een eerdere pilot zorgde er al voor dat het gebruik van de elektrische fiets voor dienstritten voor een vermindering van 25% van de reiskosten zorgde en dat medewerkers ook privé vaker de fiets dan de auto pakten. Uiteindelijk kocht een derde van de medewerkers zelf een elektrische fiets, omdat het zo goed was bevallen.

De voordelen van een elektrische fiets

De elektrische fiets wordt dus niet alleen steeds populairder bij forensen en recreatieve gebruikers; ook werkgevers zien steeds vaker de voordelen. En dat is niet voor niets, een elektrische fiets is een goed alternatief voor de auto. Een elektrische fiets fietst een stuk lichter en comfortabeler. Met net dat steuntje in de rug zijn korte afstanden eenvoudig te overbruggen. Bovendien biedt een elektrische fiets vele voordelen:

  • Het is één van de schoonste vormen van vervoer waarbij weinig CO2 uitgestoten wordt, u stoot geen CO2 uit wanneer u rijdt en waar u rijdt. Zeker wanneer u uw fiets met groene stroom oplaadt, rijdt u klimaatneutraal.
  • Goedkoop in gebruik; de kilometerkosten zijn laag en de fiets heeft weinig onderhoud nodig.
  • U heeft geen problemen meer met parkeren en bent geen geld meer kwijt aan parkeerkosten.
  • Wanneer u niet meer zo flexibel en fit bent, kunt u toch mobiel blijven. U blijft hierdoor beter in conditie dan wanneer u de auto zou nemen en u kunt deel blijven nemen aan langere fietstochten.
  • In sommige gevallen kan een elektrische fiets u zelfs tijdswinst opleveren, u kunt er immers de files mee voorbij rijden.
  • U komt niet meer bezweet aan op hete dagen. Ook met kinderen op de fiets of in een heuvelachtig gebied is het een stuk gemakkelijker fietsen.
  • U hoeft geen wegenbelasting te betalen voor een elektrische fiets.

Bron: artikel Twenste Thuiszorg