Veilig fietsen op jouw e-bike? Zó voorkom je een ongeluk

Het aantal fatale ongevallen met een e-bike onder oudere fietsers is flink toegenomen, constateert Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) in een rapport over veiligheid voor oudere fietsers. De sterkste stijging is te zien onder 70- en 80-plussers. Omdat veiligheid bij Stella vooropstaat, zetten we een vijftal tips op een rijtje voor veilig elektrisch fietsen.

Zet je zadel niet te hoog

Stel je zadel zo af dat je makkelijk met beide benen op de grond kunt staan. Een e-bike is zwaarder en sneller dan een gewone fiets, dus het is belangrijk dat je makkelijk kunt op- en afstappen.

Zet de ondersteuning op 0 bij stilstand

Moet je stoppen voor een verkeerslicht? Zet de ondersteuning dan terug naar 0. Dit voorkomt wegschieten zodra je de trappers in beweging zet. De fiets blijft hierdoor onder controle en je voorkomt een valpartij.

Fiets de eerste 150 kilometer in lage ondersteuning

Om je elektrische fiets goed te leren kennen is het raadzaam de eerste 150 kilometer in een lage ondersteuning te fietsen. Zo leer je de e-bike goed kennen en weet je hoe je fiets reageert bij remmen en harder trappen.

Ga niet te snel bij kruisingen

Kijk uit als je een kruispunt nadert, want auto’s en ander gemotoriseerd verkeer kunnen de snelheid van een elektrische fiets niet goed inschatten. Bij kruisingen, uitritten en rotondes dus altijd even afremmen voordat je oversteekt.

Fiets niet te hard

Het gemiddelde tempo van een ‘gewone’ fietser is 15 tot 18 kilometer per uur. Probeer op je e-bike ook deze snelheid aan te houden. Als je wat ouder bent, is je je reactiesnelheid later. Ga je te hard, houd je je e-bike moeilijker onder controle.