Veilig opladen en gebruiken van e-bike accu’s

Je denkt er niet vaak over na, maar waarschijnlijk heb je minimaal 5 accu’s in gebruik. Elke mobiele telefoon, auto, elektrische tandenborstel en boormachine heeft er één. In dit artikel leggen we uit hoe je veilig met je accu omgaat.

Bij Stella staat veiligheid hoog in het vaandel. Eén van de meest voorkomende vragen over e-bikes is hoe je de accu het beste kunt gebruiken. Het antwoord: zoals elke andere accu of krachtige batterij, dus met de nodige voorzichtigheid.

Het is goed om te weten dat de e-bike accu’s van Stella voldoen aan de hoogste standaarden en worden getest volgens strenge Europese normen. Ze hebben alle wettelijke certificaten en zijn beschermd tegen overbelasting, kortsluiting, piekspanning en wisselende temperaturen.

Tips bij het gebruik van e-bike accu's

Desondanks bestaat er altijd een kans dat je accu defect raakt, met in het ergste geval ontbranding tot gevolg. De oorzaak van ontbranding ligt meestal in verkeerd gebruik, beschadigingen of gebruik van de verkeerde oplader. Met inachtneming van de onderstaande 5 tips houd je de kans op ongelukken zo klein mogelijk.

 1. Volg het laadadvies
  Houd altijd zicht op de accu wanneer deze aan de oplader ligt. De hele nacht opladen raden we af! Laad de accu van je e-bike altijd op in een droge omgeving, bij voorkeur in een ruimte die voorzien is van een rookmelder. Een omgevingstemperatuur tussen 10 en 25 graden Celsius is ideaal. Handleiding kwijt? Neem dan contact met ons op, we sturen je graag een nieuwe.
   
 2. Parkeer je e-bike in de zomer in de schaduw en niet in de felle zon
  Leg de accu niet in direct zonlicht of op de verwarming. Een droge omgeving met een temperatuur tussen 10 en 25 graden is het beste. Bewaar de accu in de winter in een vorstvrije omgeving.
   
 3. Gebruik alleen deze originele oplader met de bijgeleverde snoeren
  Iedere Stella e-bike wordt geleverd met een originele gecertificeerde accu en oplader. Is je oplader beschadigd? Neem dan gewoon contact met ons op, dan zorgen wij voor een nieuwe. Gebruik nooit een oplader van een ander merk of type e-bike.
   
 4. Is je accu of je e-bike gevallen? 
  Valschade kan je accu inwendig beschadigen, ook zonder zichtbare beschadigingen. Probeer de accu na een val niet meer op te laden, maar laat ‘m zo snel mogelijk door een specialist nakijken. Probeer de accu nooit zelf open te maken of te repareren. Ondeskundig gebruik is zeer gevaarlijk.
   
 5. Controleer de accu regelmatig op beschadigingen
  Merk je iets bijzonders aan je accu, zoals lekkage, een sterke geur, overmatige hitte, rook of vonken tijdens het opladen? Haal dan de accu direct van de stroom af. Leg de accu buiten, uit de buurt van brandbare materialen. Let hierbij goed op je eigen veiligheid! Neem bij ontbranding direct contact op met 112 en zeg hierbij dat het om een e-bike accu gaat. Informeer ons zodra de situatie veilig is.