Vier de vrijheid, fiets de vrijheid: Liberation Fietsroute(s)

Op 5 mei vieren we de bevrijding van ons land. Maar bevrijd waren we niet zomaar. Dankzij de inzet van de Geallieerden kunnen we onze vrijheid jaarlijks vieren. Vandaag staan we stil bij de Liberation route, een indrukwekkende fietsroute die toont wat zich in de Tweede Wereldoorlog in Overijssel afspeelde.

Met de Liberation Route ontdek je de moderne geschiedenis en haar relatie tot het heden. De route staat in het teken van de reis die de geallieerden maakten in 1944 en 1945. Volg de weg door het Salland en Twente die onze bevrijders toentertijd aflegden als onderdeel van hun reis van Normandië richting Berlijn. Hun route naar de vrijheid.

Liberation Route Europe

De Liberation Route Europe is een internationale route door verschillende landen in Europa, waarmee de bevrijding herdacht wordt. In Groot-Brittannië, Frankrijk, België, Nederland, Duitsland en Polen zijn verschillende locaties in kaart gebracht die te maken hebben met de bevrijding aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Binnen Nederland zijn een groot aantal van dit soort locaties te vinden. Voor het gedeelte van de Liberation Route dat zich in Overijssel bevindt, is sinds kort een fietsrouteboekje beschikbaar, waarmee je de verschillende locaties kunt ontdekken in Twente en Salland.    

Luisterplekken

In Twente en Salland komt de geschiedenis van de bevrijding tot leven bij zeven ‘luisterplekken’. Op deze luisterplekken kan je luisteren naar bijzondere verhalen over gebeurtenissen uit de levens van personen die de bevrijding meemaakten. Op www.liberationroute.nl kan je de verhalen na het fietsen nog eens rustig terugluisteren.

Vier fietsroutes

Het Overijsselse gedeelte van de Liberation Route bestaat uit vier fietsroutes: Deventer-Olst-Wijhe (60 km), Raalte – Wijhe (55 km), Hellendoorn – Rijssen-Holten (45 km) en Wierden-Twenterand-Hellendoorn (75 km). Onderweg kom je naast de luisterplekken ook andere interessante plekken tegen, die te maken hebben met de bevrijding. Dit zijn bijvoorbeeld  monumenten, musea en begraafplaatsen. Alle fietsroutes in Overijssel zijn te fietsen op basis van het fietsknooppuntennetwerk.

Liberation Route App en Routeboekje

Met de Liberation Route App of met het routeboekje heb je alle informatie bij de hand. Denk hierbij aan een overzicht van de route inclusief knooppunten, een indicatie van de locaties van de luisterplekken en zelfs een lijstje met tips voor horeca en overnachtingslocaties langs de routes. Daarnaast bevatten zowel de app als het routeboekje extra informatie, onder andere in de vorm van bijzondere persoonlijke verhalen, afbeeldingen en een overzicht van bezienswaardigheden. Het boekje is voor €4,50 verkrijgbaar bij VVV’s en Tourist Info’s in Twente en Salland. De app is gratis te downloaden voor iOS|Apple en Android.