Waarom een e-bike gezonder is dan een ‘gewone’ fiets

Fietsen op een ‘gewone’ fiets zonder elektrische ondersteuning is gezond, maar op een  elektrische fiets heeft deze activiteit zelfs nog meer positieve effecten! Dit blijkt uit een onderzoek van de Europese commissie en ScienceDirect.

Langere afstanden en meer kilometers

In beweging blijven op de e-bike of gewone fiets is goed voor je lichaam, weerstand en mentale gezondheid. De frisse buitenlucht geeft je weer nieuwe energie, waar jij de rest van de dag profijt van hebt. Deze fietstochten kun je volgens het onderzoek het beste maken op een elektrische fiets. Op een gewone fiets moet je meer moeite doen om vooruit te komen, maar e-bikebezitters maken gemiddeld vaker gebruik van hun van vervoersmiddel. Hierdoor rijden zij veel langere afstanden en maken meer kilometers. Uiteindelijk verbruiken e-bikebezitters meer energie, ook met de trapondersteuning aan.

Nu de sportscholen dicht zijn tijdens de coronacrisis, is een fietstocht met de e-bike de perfecte vervanging om calorieën te verbranden!

Vervanging voor ov en auto

Wat volgens het eerder genoemde onderzoek nog een voordeel is van de e-bike ten opzichte van de gewone fiets, is dat de e-bike in veel gevallen een perfecte vervanging is voor andere vervoersmiddelen. Met de e-bike heb je geen last van kilometerlange files en kom je in dezelfde reistijd op bestemming aan. Een voordeel van de e-bike is dat je makkelijker een hoge snelheid bereikt dan met de gewone fiets. Zeker wanneer je een helling op moet of het hard waait, laat een e-bike het voordeel van de elektrische ondersteuning zien die de gewone fiets niet heeft.

Tijdens de coronacrisis wordt reizen met het ov afgeraden als je geen vitaal beroep hebt. Word je nog wel op een andere werkplek verwacht, dan kan de e-bike een mooi alternatief zijn voor jou! Met de zonnige dagen is er geen beter vervangend vervoersmiddel denkbaar. Zeker als de afstand naar je werk of andere bestemming net te ver is voor de gewone fiets, biedt de e-bike de uitkomst.