Derde verkochte fietsen is een e-bike

Volgens de meest recente cijfers van GfK is in de eerste acht maanden van 2018 1 op de 3 verkochte fietsen (33%) in Nederland een e-bike. Elektrische fietsen waren goed voor 61% van de omzet, in 2017 was dit nog respectievelijk 29 en 58%. Hieruit valt te concluderen dat de e-bike flink in opmars is.

E-bikes met damesframe en middenmotor meest populair

De meeste kopers van een e-bike kozen voor een damesmodel met lage instap. In de eerste acht maanden was 85% van de verkochte fietsen een damesfiets. Het traditionele herenframe verdwijnt hiermee langzaam uit het straatbeeld. Met name het gemak van de lage instap wordt hiervoor genoemd.

De populariteit van middenmotoren steeg met 5% naar maar liefst 68% ten opzichte van het jaar ervoor. De populariteit van de e-bike met middenmotor blijft hiermee onverminderd groeien. Qua versnellingen nemen e-bikes met 7 of 8 versnellingen het grootste aandeel voor hun rekening. In de eerste 8 maanden van 2018 was 73% van alle verkochte e-bikes hiermee uitgerust.

Speed pedelec verliest aan populariteit

De verkoop van de snelle e-bike, de speed pedelec, is met 8,2% gezakt ten opzichte van de eerste acht maanden van 2017, becijferde VWE Automotive. Potentiële kopers worden waarschijnlijk afgeschrikt door de verplichting om in de bebouwde kom op de rijbaan te fietsen. Het aantal zakelijke kopers van de speed pedelec is verdubbeld ten opzichte van vorig jaar.

Trend zet door in 2019

De populariteit van de e-bike zal in de komende jaren niet stagneren, verwacht Johan Makaske, marketingmanager bij Stella. “Als Nederlands marktleider zien wij al jaren een stijging in interesse in e-bikes. Niet voor niets openden we afgelopen jaar 18 nieuwe E-bike Testcenters in heel Nederland en de groei is er nog niet uit. De overheid heeft in haar meest recente kabinetsplannen een duidelijke focus op het aanpakken van files en investeert fors in fietssnelpaden, om forensen uit de auto op de fiets te krijgen. De e-bike zal een groot deel van deze afstanden op zich gaan nemen.”