E-bike stimuleert zakelijk fietsgebruik

In ons land wordt fanatiek gefietst, ruim 15 miljard fietskilometers per jaar (CBS). De elektrische fiets stimuleert ons om nóg meer fietskilometers af te leggen. Dit geldt voor recreatief maar ook voor zakelijk fietsgebruik.

Meer recreatieve én zakelijke fietskilometers

De afstand van de recreatieve fietser verdrievoudigt op de e-bike. Waar op een gewone fiets dagelijks maximaal 10 kilometer wordt afgelegd, wordt op een elektrische fiets 30 kilometer gereden. Ook de forens fietst verder op de e-bike. Op een gewone fiets vinden we 10 km de maximaal acceptabele afstand om van en naar het werk te fietsen. Deze afstand ligt bij de e-bike op maximaal 15 kilometer (Bron: KiM, Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid).

“Ik spreek dagelijks met (potentiële) klanten. Mensen vinden het leuk om in hun vrije tijd lange fietstochten te maken. Dit is één van de redenen voor hen om een e-bike te kopen. De gewone fiets wordt vaak ingeruild en ik geef hen groot gelijk! Lange afstanden fietsen op een e-bike is veel relaxter!”, vertelt een e-bike adviseur van Stella.

Fietsen naar je werk vermindert stress

Uit onderzoek blijkt dat mensen die minstens één keer per week naar het werk of school fietsen, 20% minder kans op stress hebben dan mensen die nooit fietsen. Mensen die vier dagen per week fietsen, verminderen het risico van stress zelfs tot maximaal 52%. Dit blijkt uit onderzoek verricht door onderzoeksinstituten uit Spanje, Engeland en de VS (Bron: ANWB).

Auto favoriete vervoermiddel

In Nederland is de auto toch het favoriete vervoermiddel om van en naar het werk te reizen. Van alle verplaatsingen van en naar het werk vindt 60% met de auto plaats, 25% met de fiets en 4% te voet (Bron: CBS).

E-bike van de zaak is aantrekkelijk

Door nieuwe regelgeving wordt een e-bike van de zaak aantrekkelijker. Vanaf 1 januari 2020 betalen fietsers die via hun werk een e-bike ter beschikking krijgen jaarlijks 7% bijtelling. Hierdoor kost een e-bike nog maar enkele euro’s per maand.

“We merken dat steeds meer organisaties zich bezighouden met het aanbieden van een ‘elektrische fiets de zaak’. Ik verwacht dat dit te maken heeft met diverse actualiteiten, zoals de 7% bijtelling v.a. 2020, files, verantwoord ondernemen maar ook het stimuleren van de vitaliteit van medewerkers. We helpen en denken graag mee om het fietsgebruik onder forenzen te stimuleren.

Bij Stella bieden we daarom diverse mogelijkheden aan bedrijven waardoor hun medewerkers voordelig op de Stella e-bike naar het werk kunnen fietsen. Een win-win voor beide partijen!”, vertelt Johan Makaske, woordvoerder van Stella.