Verbreding publiek e-bike, aandeel jongeren stijgt

Een nieuwe fiets kopen? Van degene die dit overwogen in 2018 heeft 40% een elektrische fiets aangeschaft. Dit percentage is in de afgelopen jaren enorm gestegen, blijkt uit kerncijfers van RAI Vereniging, BOVAG en GFK. Deze stijging komt mede doordat een steeds breder publiek kennis maakt de e-bike. Ook de scholier weet de elektrische (school)bike steeds vaker te vinden als alternatief voor het OV.

Imago e-bikes hipper

De opmars van het aantal verkochte e-bikes aan jongeren komt mogelijk door het veranderende imago van de elektrische fiets. De elektrische fiets wordt niet gezien als oubollig of alleen geschikt voor ouderen. Dit blijkt uit onderzoek naar het gebruik en imago van elektrische fietsen, uitgevoerd door onderzoeksbureau GFK. Het onderzoek toont aan dat bijna drie op de vijf Nederlanders vindt dat elektrische fietsen geschikt zijn voor scholieren die een lange afstand afleggen naar school. Uit het onderzoek blijkt ook dat het imago van de elektrische fiets in Nederland verjongt. Bijna de helft van de Nederlanders vindt dat de elektrische fiets hipper wordt. 

E-bike speciaal voor jongeren

De transportfiets is razend populair bij de jonge fietsers. Deze fiets heeft een transportrek, is veelal zwart met donkerbruine accenten. In het straatbeeld en in de fietsenstalling van scholen zijn ze in overvloed te vinden. De Nunspeetse e-bikefabrikant Stella heeft e-bikes in het assortiment die speciaal zijn ontworpen voor scholieren, de Stella Schoolbikes. Het zijn hippe e-bike modellen voorzien van de nieuwste technologieën en slimme aanpassingen waardoor de schoolbike robuust en hufterproof is. De elektrische variant van de transportfiets is bij Stella ook te vinden in dit assortiment. 

Nieuw schooljaar

“De elektrische schoolbikes verkopen we in de periode dat het mooi weer is in Nederland, net als de andere e-bikes eigenlijk. Wel zien we een piek in de periode dat de jongeren zomervakantie hebben, dan worden de meeste elektrische schoolbikes verkocht. Een goede voorbereiding voor deze jonge scholieren. Zij kunnen bij aanvang van het nieuwe schooljaar de blits maken met hun nieuwe e-bike!”, vertelt Stella’s e-bike adviseur Berber Nederlof. 

Van dorp naar stad

“Je merkt dat de jongeren die bij ons een e-bike kopen veelal buiten de stad wonen. Van dorp naar stad is het openbaar vervoer voor hen niet de meeste ideale manier van reizen. Uit gesprekken met de ouders blijkt dan ook dat het aanschaffen van een e-bike uiteindelijk voordeliger is ten opzichte van een busabonnement. Het bespaart niet alleen kosten, maar geeft de jongeren ook meer (vrije) tijd!”, aldus Berber Nederlof.