Fietsroutes: speciaal voor de (klein)kinderen

Zomervakantie! Bijna in alle regio’s van Nederland hebben de kinderen nu vakantie. Gelukkig komt het zonnetje ook steeds meer terug, dus kinderen kunnen lekker buiten vakantie vieren! Speciaal voor jou, je kind of kleinkind, hebben wij routes voor jullie verzameld om samen van de zomer te genieten. Extra leuk voor kinderen!

Groningen – Westerwolde

In de regio van de Westerwolde is van alles te ontdekken voor kinderen. Met de fiets kom je onderweg verschillende kinderboerderijen, een Dinopark en historische stoomtrein. Voor jonge natuurliefhebbers is er ook genoeg te zien. Welke dieren, planten en bloemen komen jullie onderweg tegen?

Friesland – Earnewald

Samen met de kinderen fiets je door natuurgebied Nationaal Park de Alde Feanen, waar van alles te zien is. Er gaan verschillende pontjes door het watergebied, die voor veel afwisseling tijdens de fietstocht zorgen. Kikkers, vogels, bootjes, landweggetjes: er is genoeg te ontdekken voor de kinderen tijdens de fietstocht!

Tip: Sommige kinderen vinden het heel leuk om actief te fietsen, maar voor de meeste kinderen is een paar uur op de fiets wel genoeg. Zorg dat je op leuke punten eventjes stopt en er een gezellig dagje van maakt. Is de route te ver? Geen probleem, de route korter maken kan natuurlijk ook. Misschien wil jouw (klein)kind wel meehelpen met het uitstippelen van de route!

Drenthe – Eext

In de buurt van het Drenthe dorp Eext vind je een fietsroute, speciaal voor kinderen. De route met de naam ‘De Zilveren Dolk’ neemt jullie mee met behulp van een schatkaart. Onderweg is er genoeg schaduw te vinden in het Strubbenbos. Voor kinderen die niet genoeg kunnen krijgen van verhalen over de geschiedenis: deze weg gaat langs de hunebedden. Zo wordt het zelfs een hele leerzame vakantie!

Overijssel – Deventer

Als afwisseling kun je in plaats van door de bossen en langs de boerderijen, ook met kinderen door steden fietsen. Zijn de kinderen niet gewend aan een drukke stad? Kies dan voor een iets rustigere stad, zoals Deventer. Op het pondje richting de stad neem je gemakkelijk de fiets mee en onderweg kun je stoppen om de toren met ver uitzicht te beklimmen, het Speelgoedmuseum te bezoeken en bij een caféetje een lekker gebakje te eten. De stad beschikt ook over een groot zwembad en een schaatsbaan, zo wordt het wel een hele sportieve dag!

Gelderland – Lunteren

Neem de picknickmand maar mee! Voor deze fietstocht komt een fietsmand of fietstas goed van pas, want er zijn genoeg bankjes om onderweg gezellig te picknicken in de natuur. Dat kan natuurlijk wel pas nadat jullie het middelpunt van Nederland hebben gezien, een grote zwerfkei. De fietsroute gaat door de mooie Veluwse bossen. Onderweg fietsen jullie langs een grote uitkijktoren, waarvandaan je goed uitzicht hebt over de hele omgeving. Daarna is het zeker tijd voor jullie welverdiende picknick!

Flevoland – Nobelhorst

Deze fietsroute, bij Almere, gaat langs bossen, weiden en kindvriendelijke woonwijken. Onderweg komen jullie langs klimparken en kanoroutes, ideaal voor een tussenstop. Aan het eind van de dag kunnen jullie kiezen: rusten jullie na de fietstochten uit bij een pannenkoekenhuis of de stadsboerderij?

Tip: veel van deze routes, of gedeeltes daarvan, zijn gemakkelijk af te leggen met een kind dat zelf kan fietsen. Zijn de kinderen nog te klein maar willen zij wel graag mee op de fietstocht? Stella heeft verschillende kinderzitjes van Bobike en Urban Iki in allerlei kleuren, zodat iedereen deze zomer mee kan! Zorg wel voor veiligheid en het juist monteren van de zitjes.

Noord-Holland – Schoorlse Duinen

Dit rondje is zowel perfect voor sportieve fietsfanaten als voor strandliefhebbers. De duinen zijn hier breed en hoog, dus naderhand hoeven jullie niet meer te sporten. Er is onderweg genoeg te zien: van duinen tot bossen en van heide tot zandverstuivingen. Onderweg kunnen jullie uitrusten op het strand, of bij de speeltuinen waar de kinderen kunnen klimmen en klauteren.

Zuid-Holland – Rotterdam

De meeste van bovengenoemde routes gaan door het bos of een rustiger natuurgebied, maar er zijn natuurlijk ook veel hele leuke routes voor kinderen door de stad! Vooral voor kinderen die al iets beter kunnen fietsen, of die juist achter op het kinderzitje meegenieten, is deze Dierenroute een aanrader! Langs deze route komen jullie langs verschillende speeltuinen, boerderijen met koeien en herten, eendenvijvers en picknickplekken.  

Utrecht – Leidsche Rijn

Is jouw (klein)kind geïnteresseerd in geschiedenis en de tijd van de Romeinen? Dan is fietsen langs de Romeinse Limes zeker een aanrader! Deze weg, die vroeger een verdedigingsgrens was van het Romeinse Rijk, loopt grotendeels door de provincie Utrecht. Verspreid over de route liggen oude Romeinse plattegronden en nagebouwde torens, waaronder in de buurt van Leidsche Rijn. De kinderen hebben gegarandeerd spannende verhalen die zij na de zomervakantie op school kunnen vertellen!

Tip: Deze routes zijn prima af te leggen op een fiets zonder elektrische ondersteuning, maar met een e-bike wordt het wel een stukje makkelijker! Zeker als de kinderen nog niet zo goed zelf kunnen fietsen en liever achterop zitten, is de e-bike een uitkomst. Het fietsen is minder zwaar, terwijl jullie gemakkelijk verder komen. Zo genieten jullie optimaal van de fietstocht en van een dagje uit met elkaar! Nog geen e-bike? Download de gratis brochure, of bezoek een E-bike Testcenter bij jou in de buurt!

Noord-Brabant – Loonse en Drunense duinen

Hier bevinden zich één van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa. Voor de ouders en opa’s en oma’s is dit een prachtige en rustgevende omgeving, voor de kinderen is het geweldig leuk om te spelen. Er zijn diverse fietsroutes rondom de duinen. Sommige zijn speciaal voor mountainbikes, maar de meeste zijn goed te doen op een andere fiets met de kinderen. Vlakbij de duinen ligt een groot recreatiepark en ook de Efteling is dichtbij, hier kan prima een vakantie voor gecombineerd worden! Vergeet bij deze fietstocht niet om emmers en schepjes mee te nemen, zodat de kinderen als onderbreking van de fietstocht zandkastelen kunnen bouwen.

Zeeland – Middelburg

In de zomer is het super om in Zeeland te zijn: voor een strandvakantie hoef je niet naar Zuid-Europa en de stranden zijn in deze provincie over het algemeen rustiger dan in de buurt van de randstad. Ook heeft Zeeland heel veel fietsroutes. Rondom Middelburg kom je verschillende dorpjes tegen met hele leuke speeltuinen waar de kinderen kunnen spelen als tussenstop. Onderweg kun je niet om de boerderijen heen waar lokale producten worden verkocht, neem daar zeker een kijkje! In Middelburg aangekomen kunnen jullie een rondvaart door de oude stad maken, of shoppen om zomerse aankopen te doen voor op het strand!


Limburg – Roermond

Waar de heuvels in Zuid-Limburg voor sommige kinderen nog te zwaar zullen zijn, is Midden-Limburg wel een echte aanrader om te fietsen. Veel fietspaden zijn breed genoeg, maar autovrij. Het voelt echt als een vakantie; door de bossen, langs klimparcours, langs riviertjes en kleine watervallen. Met de fiets beleven de kinderen op één dag een heel avontuur!