Tips om uw elektrische fiets lenteklaar te maken

Wat vliegt de tijd. Het is alweer april en dat betekent dat het lente is! Het seizoen met oplopende temperaturen, prachtige Nederlandse flora in bloei en eindelijk naar terrasjes kunnen fietsen voor een heerlijk kopje koffie met gebak. Zorg er deze lente voor dat niet alleen u, maar ook uw fiets klaar is voor de lente.

Omdat deze winter bijna de boeken in is gegaan als een van de warmste ooit gemeten, heeft u waarschijnlijk meer kilometers op de fiets afgelegd dan ooit te voren. Het kan dus geen kwaad om uw fiets aan een extra controle te onderwerpen. Zie het als een voorjaarsschoonmaak zodat u met een frisse start van het voorjaar kunt genieten.

Advies voor het onderhoud van uw elektrische fiets

In een eerder artikel hebben we u al van tips voorzien voor het winterklaar maken van uw elektrische fiets. Omdat ieder jaargetijde gepaard gaat met zijn eigen bijzonderheden raden wij u aan om ook voor de lente uw fiets eens goed te controleren.

 1. Begin met het wassen van uw fiets
  Zoals het bij iedere voorjaarsschoonmaak gaat kan ook uw fiets na de winter best wel een poetsbeurt gebruiken. Spoel uw fietsframe, spaken, velgen en stuur daarom goed af en droog ze vervolgens met een droge doek. Controleer het lakwerk en wrijf het eventueel op met speciale fietsolie.
 2. Check de banden
  Nu wegen en fietspaden weer minder glad worden stellen wij voor om uw winterbanden te vervangen en de bandenspanning terug te brengen op het oude niveau. Omdat zeker het begin van het voorjaar nogal eens gepaard kan gaan met koude nachten is ons advies om deze aanpassingen goed te timen. Houd daarom het weerbericht goed in de gaten.
 3. Zadel verstellen
  Heeft u in de winter uw zadel lager gezet waardoor u gemakkelijker bij de grond kunt? Zet hem dan nu weer terug op uw gewenste hoogte zodat u weer kunt fietsen met een meer ergonomische houding.
 4. Smeer de ketting en scharnieren
  Strooizout werkt schadelijk voor scharnieren en kettingen waardoor de kwaliteit van uw elektrische fiets achteruit kan gaan. Wij adviseren daarom om de kettingen en scharnieren van uw fiets nog eens goed in te smeren. Draai daarbij de ketting een keer door zodat het smeermiddel zich goed kan verspreiden over de ketting.
 5. Controleer uw sloten
  Afgelopen jaar bereikte de diefstal van elektrische fietsen een hoogtepunt. Zeker nu in het voorjaar de terrasjes weer massaal bezocht zullen worden is het goed afsluiten van de fiets een vereiste. Controleer daarom uw sloten nog eens extra op hun huidige staat en onthoud bij het afsluiten dat ze ‘aardevast’ gesloten worden. Dat wil zeggen dat ze het best bevestigd kunnen worden aan een paal, hek of brug.

Helemaal fietsklaar

Met deze tips bent u helemaal fietsklaar en kunt u met een gerust hart genieten waar het tijdens de lente echt om draait; onbezorgd fietsen in de voorjaarszon. Komt u er zelf niet helemaal uit dan kan ons onderhoudsteam u uiteraard helpen!

Waar kijkt u het meest naar uit deze lente? Twitter mee met #Stellafietsen op https://twitter.com/StellaFietsen