5x wintertips om veilig op je e-bike te stappen

Een flink pak sneeuw en temperaturen onder het vriespunt: fietsen in de winter kan nét even iets lastiger zijn. Je bent minder goed zichtbaar, je hebt minder grip op de weg en de accu van je e-bike is nogal gevoelig voor kou. Een aantal dingen waar je als fietser rekening mee moet houden. Wij hebben een vijftal tips op een rijtje gezet zodat je met een veilig gevoel op je e-bike kunt stappen.

Fiets veilig de winter door!

Het winterse weer kan soms verraderlijk zijn. Ga dan ook altijd voorbereid op pad, ook al is het maar een klein stukje. Een ongeluk zit namelijk vaak in een klein hoekje! Houd daarom rekening met onderstaande punten voordat je de weg op gaat:

Bandenprofiel
Het profiel van de banden is erg belangrijk in de winter. Een goed profiel zorgt er namelijk voor dat je meer grip heeft. Controleer daarom altijd of de banden nog genoeg profiel hebben voordat je gaat fietsen. Stap je dagelijks op je elektrische fiets in de winter? Overweeg dan om winterbanden voor je elektrische fiets aan te schaffen. Deze winterbanden zorgen voor een betere wegligging en meer grip wanneer het glad is.

Ben je goed zichtbaar?
Het is vroeg donker en door winterse neerslag of mist ben je vaak niet goed zichtbaar. Zorg er daarom voor dat de fietsverlichting altijd in orde is. Probeer zoveel mogelijk onverlichte wegen te vermijden en als het echt niet anders kan, probeer dan zoveel mogelijk op te vallen in het donker. Dit kan natuurlijk door goede dagrijverlichting, maar ook reflecterende kleding helpt hierbij. 

Controleer de remmen
Ook de remmen van je elektrische fiets zijn van essentieel belang tijdens een winterse fietstocht. De remweg wordt langer wanneer de wegen gladder zijn. Houd hier dus rekening mee en controleer regelmatig of de remblokken van je elektrische fiets niet versleten zijn.

Stand van het zadel
Zet in de winter het fietszadel net even iets lager. Zo kun je gemakkelijk en snel met je voeten bij de grond als dat even nodig is.

Accu in de winter
Gebruik je je elektrische fiets in de winter niet? Ga dan zorgvuldig om met de accu. Het is noodzakelijk dat je de accu uit de fiets haalt met minstens een halfvolle lading. Zorg ervoor dat je de accu opbergt in een droge en geventileerde ruimte, waar het niet kouder is dan 10 graden. De accu mag hierbij niet gekoppeld zijn aan de oplader. Check regelmatig of de lading nog halfvol is. Is dit niet het geval? Laad de accu dan weer op totdat die minstens halfvol is.

Gebruik je je elektrische fiets in de winter dagelijks? Zorg er dan voor dat de accu van je elektrische fiets altijd vorstvrij bewaard wordt. Staat je fiets in de schuur of garage, haal de accu er dan uit en bewaar 'm op een plek waar het boven de 10 graden is. Laad de accu nooit in de vrieskou buiten op! Klik hier voor meer accutips.

Stella-onderhoudsbeurt

Een onderhoudsbeurt is natuurlijk nooit overbodig. Helemaal in de winter niet! Tijdens de onderhoudsbeurt controleert onze servicemonteur of je e-bike nog in orde is, zodat je met een veilig gevoel kunt fietsen. Heb je vragen over de onderhoudsbeurt van je Stella e-bike? Neem dan contact met ons op!