Zo beveilig je jouw e-bike - 5 tips

De elektrische fiets is niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Helaas vind niet alleen jij jouw e-bike mooi, ook fietsdieven hebben interesse. Ook in 2020 zijn er alweer meerdere meldingen geweest van gestolen e-bikes. Dit betekent niet dat je jouw e-bike voor altijd in de schuur hoeft te laten staan, maar extra beveiligen is zeker verstandig. Wij hebben vijf tips om je hiermee te helpen.

1. Altijd op dubbelslot

Wanneer je thuis bent, is het verstandig om je fiets altijd binnen in de schuur, garage of gang te zetten. De e-bike is dan niet voor de dieven zichtbaar. Ook wanneer hij binnen staat, raden wij je aan om de e-bike op slot te zetten. Op deze manier is je fiets ook daar extra veilig.
Is het niet mogelijk om je e-bike binnen te stallen? Zet hem dan altijd op dubbelslot. Hiervoor is het belangrijk dat jij een slot hebt met ART 2-keurmerk, deze zijn lastiger om te kraken. Speciaal voor Stella is een kettingslot ontworpen, dat naast het standaard ringslot voor extra veiligheid zorgt.
Zorg dat het kettingslot op een veilige hoogte vastzit, dicht tegen de fiets aan. Hierdoor wordt het moeilijker voor fietsdieven om het slot met een steen kapot te slaan of met een betonschaar door te knippen.

2. Kies een veilige locatie

Het liefst ga je natuurlijk regelmatig op pad met de e-bike. Een rondje door het bos, bij familie op bezoek of voor boodschappen naar de stad. Niet overal heb je de mogelijkheid om de fiets in de schuur of in huis te zetten, dus kijk goed waar jij jouw e-bike stalt. Wij raden je aan om altijd voor een beveiligde fietsenstalling te gaan. Als deze niet in de buurt is, is het wel slim om de e-bike in het zicht te zetten, zodat je hem in de gaten kunt houden. Let op bij stations of drukke winkelstraten, want deze locaties zijn populair voor fietsdieven.

3. Koppel je accu, display en kilometertelling af

Je elektrische fiets wordt minder waard als het geen accu, display en kilometertelling bevat. Zorg daarom, zeker wanneer je e-bike onbeveiligd buiten staat, dat je deze attributen mee naar binnen neemt. Je e-bike is dan minder interessant voor fietsdieven. 

4. Sluit een fietsverzekering af

Met het grote aantal e-bikes dat helaas jaarlijks wordt gestolen, raden wij je aan om een verzekering af te sluiten. Ook al ben je nog zo voorzichtig met je e-bike en staat die altijd netjes op slot, je weet nooit tot hoe ver een fietsdief in staat is. Kies daarom voor de service van Stella en sluit een passende fietsverzekering af.

5. Bewaar je aankoopbewijs

Mocht jij tot de pechgevallen behoren, doe dan zeker aangifte bij de politie. Daarmee vergroot jij de kans dat je jouw e-bike terugvindt. Dit kan ook online. Bewaar voor de zekerheid goed jouw aankoopbewijs, daarop staan de kenmerken van je fiets die je nodig hebt voor de aangifte.