Zo voorkom je dat je e-bike gestolen wordt

De e-bike is populair. Niet alleen onder consumenten, maar ook onder dieven. Op dit moment wordt geschat dat zo’n tien procent van de nieuw verkochte e-bikes kort na aankoop wordt gestolen. Hoe kan worden voorkomen dat jouw e-bike in handen van de verkeerde valt? Het is in ieder geval belangrijk om de tips die hier gegeven worden door te nemen.

Goed op slot zetten

Om een e-bike goed op slot te zetten, is meer nodig dan het bijgeleverde ringslot alleen. Schaf daarom ook altijd een tweede en eventueel een derde slot aan. Wanneer sloten van hoge ART-kwaliteit worden gebruikt, is het lastig om deze te kraken. Dit geldt zeker wanneer voor verschillende sloten wordt gekozen. Een kettingslot zoals het speciaal voor Stella fietsen ontworpen kettingslot is dan een zeer goede optie. Een toevoeging kan dan een beugelslot zijn.

De kwaliteit van het slot

De kwaliteit van het slot en het anker is ook van groot belang. De sloten die gebruikt worden om e-bikes mee op slot te zetten, moeten altijd van ART-kwaliteit zijn. Dit keurmerk is in het leven geroepen door ANWB, RAI en TNO en wordt ook door alle verzekeraars erkend. De sloten zijn aan tests onderworpen en het keurmerk vertelt je hoe goed ze de tests doorlopen hebben. Sloten krijgen 1 tot 5 sterren, hoe meer hoe beter.

Goed vastzetten

Op slot zetten werkt pas echt goed wanneer de e-bike aan de wereld vastgeketend wordt. Dat betekent dus dat een vast punt gekozen moet worden, denk aan een paaltje, fietsbeugel of prullenbak op straat. Voor thuis of op kantoor is het een goed idee om een muur- of vloeranker van gehard staal te installeren. Wanneer het kettingslot aan de fiets en dit anker wordt bevestigd, is het simpelweg niet mogelijk om de fiets mee te nemen.

Ook thuis

Wanneer je lekker gefietst hebt op je e-bike, en je geniet thuis van een lekker verkoelend drankje, vergeet dan niet om je e-bike ook in de schuur of garage op slot te zetten. Gebruik je vloeranker hierbij. Ook inbrekers hebben het immers op de e-bikes voorzien tegenwoordig. Als het mogelijk is, neem je losse onderdelen mee in huis. Denk aan het display, de accu en de kilometerteller. Dit maakt de e-bike minder aantrekkelijk om mee te nemen.

Slim gebruik

Maak ook altijd slim gebruik van het slot. Dat betekent bijvoorbeeld dat het slim is om het slot wat hoger op de fiets te gebruiken zodat het slot vrij hangt. Wanneer het slot niet tegen de grond of de muur komt, kan het niet met bijvoorbeeld een steen kapot worden geslagen. Ook slim is het wikkelen van de ketting van het kettingslot of een kabelslot. Op die manier wordt doorknippen met een betonschaar wel erg lastig. Pas ook op met een beugelslot, wanneer deze aan het frame wordt bevestigd kan de fiets zelf gebruikt worden om het slot kapot te breken.

Het parkeren van e-bike

Let goed op de plek waar je je e-bike parkeert. Want ook al gebruik je genoeg sloten, wanneer dieven lang genoeg ongezien te werk kunnen gaan is er nog altijd diefstal mogelijk. Het is dus ook verstandig om je e-bike op strategische plekken te zetten. Denk bijvoorbeeld aan een bewaakte stalling. Wanneer die niet in de buurt is, dan is het altijd slim om je fiets op drukke punten te plaatsen, bij bushaltes of in winkelstraten bijvoorbeeld. Gebruik wel in alle gevallen je sloten.

Wees voorbereid

Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat je e-bike toch gestolen wordt, ondanks alle voorzorgsmaatregelen. Zorg daarom dat je alle gegevens altijd paraat hebt. Denk aan je framenummer, de nummers van de sloten en zaken als merk, type en kleur van de fiets. Het is slim om je aankoopbewijs te bewaren. Al deze zaken komen van pas wanneer je aangifte doet bij de politie.

Elektrische fietsverzekering

Natuurlijk ben je erg voorzichtig op je e-bike. Maar ook al ben je nog zo voorzichtig en staat hij altijd netjes op slot, een ongeluk zit in een klein hoekje. Sluit daarom altijd een goede elektrische fietsverzekering af. Zo voorkom je veel narigheid achteraf.

Conclusie

Er zijn bijna 2 miljoen e-bikes in Nederland te vinden, waaronder veel Stella fietsen. Het gehele aanbod Stella fietsen kun je vergelijken op Fietsvergelijkers.nl. Van de 2 miljoen e-bikes zijn 200.000 doelwit van diefstal. Dit betekent dus al snel een schadepost van 2.000 euro, waarbij de kans in het eerste jaar het grootst is. Zorg daarom voor een goedgekeurd slot en een goede parkeerplek voor je e-bike. Zo kun je lang blijven genieten van de mooie tochten op je e-bike.