Met de elektrische fiets op vakantie

Een elektrische fiets maakt het maken van lange fietstochten een stuk plezieriger, omdat u als het ware een duwtje in de rug krijgt. Door uw fiets zo af te stellen dat hij voor u fijn fietst en dat u nog voldoende energie overhoudt, kunt u op uw gemak de omgeving gaan verkennen. Wanneer u uw naaste omgeving ondertussen helemaal uitgekamd heeft, is het misschien een leuk idee om eens een fietsvakantie te plannen met uw elektrische fiets!

Op de fiets kunt u gemakkelijk overal komen, stoppen wanneer u een leuk café of winkeltje tegenkomt en een natuurgebied in korte tijd bekijken. Een fietsvakantie vergt uiteraard wel een andere voorbereiding dan een zonvakantie of citytrip.

We geven u graag enkele tips:

Geef uw fiets voor vertrek een goede onderhoudsbeurt. Zo weet u zeker dat alles goed werkt en dat u straks niet in een vreemde taal hoeft uit te leggen wat er volgens u kapot is.

Zorg dat u zelf ook goed voorbereid bent. U moet waarschijnlijk wennen aan het lang op het zadel zitten. Voorkom zadelpijn door voor vertrek al een aantal langere ritten te fietsen of bouw het aantal kilometers gedurende de vakantie rustig op. Met een inbussleutel kunt u uw zadel eventueel onderweg nog verstellen.

Laad uw accu ’s nachts op, zo weet u zeker dat u voldoende tijd heeft om hem volledig op te laden en dat uw plannen voor de volgende dag geen vertraging oplopen. Neem eventueel de oplader zelf mee en een extra accu wanneer u echt ver gaat fietsen.

Koop een duidelijke fietsroutekaart. Dankzij de trapondersteuning kunt u een grotere afstand afleggen dus de kaart mag best iets uitgebreider zijn, zoals een knooppuntenroute die u naar wens aan kunt passen en die goed staat aangegeven. U kunt vooraf al een leuk restaurantje zoeken, maar u kunt natuurlijk ook zelf een heerlijke lunch meenemen.

Zorg voor voldoende bergruimte, zoals fietstassen, een fietsmand en snelbinders. U zou zelfs een tent en slaapzak mee kunnen nemen en er een kampeervakantie van kunnen maken. Voor meer informatie over het kamperen met de fiets kunt u terecht bij de betere kampeerwinkel.

Neem een reparatiesetje mee. Mocht u onderweg toch pech krijgen, dan kunt u in ieder geval iets repareren. Ook wanneer uw fietsmaatje bijvoorbeeld een lekke band krijgt.

Vergeet ook uw regenponcho niet. Ook al is het nog zo’n lekker weer, in Nederland weet u het nooit. Gaat u in bijvoorbeeld Spanje fietsen, dan is de kans op regen natuurlijk minder groot. Maar een dunne plastic regenponcho neemt nauwelijks ruimte in beslag.

Kijk ook eens op de website van Vriendenopdefiets.nl voor een leuke accommodatie onderweg. Er zijn ook verschillende reisorganisaties die fietsvakanties organiseren. Alvast veel plezier!