5 x tips voor een fietsvakantie met de elektrische fiets

Vakantieplannen aan het maken voor de zomer? Kies voor een fietsvakantie in eigen land, of voor een staycation met af en toe een heerlijke tocht op je elektrische fiets. Zie je lekker veel én houd je genoeg energie over voor andere activiteiten. Wij geven vijf tips om goed voorbereid op pad te gaan.

De elektrische fiets geeft je die extra boost als je de heuvel op moet en laat je met minder energie langere afstanden afleggen tijdens een fietstocht naar de natuur. Met een constant windje in de rug wordt een fietsvakantie een stuk aantrekkelijker! Het vergt uiteraard wel een andere voorbereiding dan een zonvakantie of citytrip. We zetten op een rijtje waar je rekening mee 'moet' houden.

Zorg voor een onderhoudsbeurt

Geef je e-bike voor vertrek een goede onderhoudsbeurt. Zo weet je zeker dat alles goed werkt en hoef je straks niet in een vreemde taal uit te leggen wat er volgens jou kapot is. 

Oefen van te voren

We horen je al denken: oefenen? Zeker! Fietsen kun je natuurlijk al, maar heb je wel 's úren achter elkaar op je zadel gezeten? Voorkom zadelpijn door voor vertrek al een aantal langere ritten te fietsen of bouw het aantal kilometers gedurende de vakantie rustig op. Met een inbussleutel kun je je zadel eventueel onderweg nog verstellen. Geen fijn zadel? Breng een bezoek aan een E-bike Testcenter bij jou in de buurt, waar onze e-bikeadviseurs je alles vertellen over de verschillende zadels. Weet je zeker dat je e-bike meteen goed wordt afgesteld.

Zorg voor een volle batterij

Laad je accu ’s nachts op; zo weet je zeker dat je voldoende tijd hebt om hem volledig op te laden en dat je plannen voor de volgende dag geen vertraging oplopen. Neem eventueel de oplader zelf mee en een extra accu wanneer je echt ver gaat fietsen.

Mocht je naar het buitenland gaan met je elektrische fiets: voor veel landen bestaan er uitgebreide kaarten waarop de e-bike-oplaadpunten staan aangegeven. Houd hier rekening mee wanneer je een fietsroute bedenkt. 

Regel een fietsroutekaart

Koop een duidelijke fietsroutekaart. Dankzij de trapondersteuning kun je een grotere afstand afleggen, dus de kaart mag best iets uitgebreider zijn, zoals een knooppuntenroute die je naar wens aan kunt passen en die goed staat aangegeven. Tip: zoek vooraf al wat leuke restaurantjes uit die op de route liggen, óf neem zelf een lekkere lunch mee!

Kies de juiste fietsaccessoires

Zorg voor voldoende bergruimte, zoals fietstassen, een fietsmand en snelbinders. Je zou zelfs een tent en slaapzak mee kunnen nemen en er een kampeervakantie van kunnen maken. Voor meer informatie over het kamperen met de fiets kun je terecht bij de betere kampeerwinkel.

Zorg verder voor voldoende water en snacks voor onderweg en neem een goede regenjas of -poncho mee. Ook een reparatiesetje is onmisbaar, vooral bij een lekke band. Ben je met de Stella-fiets in de buurt van één van onze E-bike Servicecenters? Rijd dan gerust langs; we helpen je graag! 

Daarnaast zijn basistools om een ketting te vervangen of je remmen bij te stellen een absolute must. Zorg ook voor licht voor en achterop de e-bike; wel zo veilig én noodzakelijk als je in het donker aankomt. Zorg er daarnaast voor dat je een GPS-apparaat of een offline fiets-app op je telefoon hebt, zodat je niet hopeloos verdwaalt in een onbekend land.

Tips voor onderweg

Alle voorbereidingen getroffen? Nu alleen nog bedenken waar je 's nachts slaapt. Kijk ook eens op de website van Groteroutepaden.be/nl/logeren-onderweg voor een leuke accommodatie onderweg. Er zijn ook verschillende reisorganisaties die fietsvakanties organiseren. Alvast veel plezier!